Romain Bardet bezorgde Frankrijk vrijdag in de negentiende etappe de eerste ritzege deze Tour de France. De kopman van AG2R genoot met volle teugen van alle aanmoedigingen van zijn landgenoten op de slotklim.

"Rijden naar de finish was pure emotie", aldus Bardet in Saint-Gervais-Mont-Blanc. "Ik keek het publiek in de ogen en deelde de emotie met hen."

"We zijn allemaal mensen en mensen hebben emotie nodig. Ik heb vandaag niet meer gerekend, heb ook geen idee wat er achter me is gebeurd. Ik ben dolgelukkig met deze zege, het is prachtig om instinctief te koersen."

De 25-jarige Fransman kwam na een solo van drie kilometer alleen aan boven op de klim van eerste categorie, 23 seconden voor de nummer twee Joaquim Rodriguez. Hij steeg bovendien mede door het fikse tijdverlies van Bauke Mollema naar de tweede plaats in het klassement op 4.11 minuten van geletruidrager Chris Froome.

"Ik ben blij dat ik nu tweede sta en zestien seconden voorsprong heb op Nairo Quintana. Ik hoop dat ik ook in Parijs nog op het podium sta, dat zou fantastisch zijn."

Chérel

Bardet prees na de rit uitgebreid het tactisch inzicht van zijn ploegmaat Mikaël Chérel. Die 
viel aan in de afdaling voor de slotklim, waarna Bardet hem bergop bijhaalde. 

De Fransman kreeg nog wat hulp van zijn landgenoot, reed alleen naar koploper Rui Costa toe en soleerde vervolgens naar de tweede ritzege in de Tour uit zijn carrière. 

"Onze aanval was absoluut niet gepland, het was volledig het idee van Mikaël", aldus Bardet. "Hij zei: 'Laten we voluit gaan in de afdaling'. We staan het hele seizoen onder druk, dus we hebben wegkapiteins als Mikaël nodig om dit soort beslissingen te nemen."

Bardet won vorig jaar al de achttiende etappe in de Tour na een solo. Deze eeuw moesten de Fransen alleen in 2011 ook tot de negentiende rit wachten om een etappezege voor een landgenoot te kunnen vieren.