De klap van het uitvallen van Tom Dumoulin vrijdag in de negentiende etappe van de Tour de France kwam vanzelfsprekend keihard aan bij zijn ploeg Giant-Alpecin.

"Dit is waardeloos", aldus een terneergeslagen ploegleider Marc Reef in gesprek met NU.nl. "Dit is een scenario waaraan we niet eens durfden te denken. Erger kan eigenlijk niet."

Dumoulin liep bij zijn valpartij aan de voet van de voorlaatste klim van de Alpenetappe een breukje in zijn linkerpols op. De precieze ernst van de kwetsuur zal worden vastgesteld in het ziekenhuis van Sallanches. 

"In een keer hoorden we over de radio dat Tom gevallen was", vertelt Reef, die met zijn volgauto als eerste bij de gevallen Dumoulin aankwam.

"Hij zei meteen al dat het niet goed voelde. Ik dacht nog dat het misschien de schrik was, dus we hebben hem nog heel even op de fiets gezet. Maar na een kilometer of twee zei hij: 'Het gaat echt niet'. Dus toen zijn we gestopt."

"Vlak voor de laatste klim hebben we Tom in de verzorgersauto gezet en is hij zo snel mogelijk naar Saint-Gervais-les-Bains gegaan om een foto te laten maken."

Rio

Uit de eerste foto bleek dat de tweevoudig ritwinnaar voorlopig nog mag blijven hopen dat hij op woensdag 10 augustus met een beetje geluk in actie kan komen in de olympische tijdrit.

"Er schieten meteen allerlei scenario's door je hoofd na zo'n valpartij, maar ik dacht natuurlijk ook als eerste aan Rio", zegt Reef. "Alleen kun je daar op dat moment niet heel veel mee. Ik moest ook weer verder in de koers."

Dumoulin zei zelf voor de Ronde van Frankrijk dat hij een risico nam door de Tour te rijden in aanloop naar de Spelen, zijn grote doel dit seizoen. "Maar om te winnen moet je risico durven nemen en je moet ook durven verliezen", stelde de Limburger destijds.

Reef benadrukt ook dat risico's nu eenmaal horen bij het wielrennen. "Je bent hier aan het koersen, dus het risico op een valpartij is er. Maar je kunt overal vallen, je kunt ook in een training aangereden worden. Met de gedachte dat we te veel risico hebben genomen, kan ik nu niet zo heel veel."