Tom Dumoulin heeft vrijdag een breukje in zijn linkerpols opgelopen bij een valpartij in de negentiende etappe van de Tour de France. De tweevoudig ritwinnaar mag desondanks blijven hopen op deelname aan de Olympische Spelen.

De ploegleiding van Giant-Alpecin liet vrijdagavond weten dat er bij de 25-jarige Limburger wel een fractuur is geconstateerd, maar dat nog niet duidelijk is wat de precieze ernst van de kwetsuur is.

Vrijdagavond wordt de Nederlandse renner nader onderzocht in een Frans ziekenhuis. "Het lijkt erop dat Tom een fractuur heeft in een bot in zijn pols", zei de ploegarts van de Duitse equipe tegen de NOS.

"Het ziet ernaar uit dat de fractuur niet doorgaat naar het gewricht en het is ook niet verplaatst, dus dat is wel gunstig. Dat zou met een beetje geluk kunnen betekenen dat hij mee kan doen aan de Olympische Spelen."

Dumoulin moet sowieso twee weken in het gips en daarna eventueel nog een stevige polsband dragen. "We gaan ons best doen en zo weinig mogelijk risico nemen. De fractuur moet tenminste 45 dagen genezen en binnen vijftien dagen is het niet genezen."

Volgens de ploegarts was de winnaar van de negende etappe en eerste individuele tijdrit "teleurgesteld en natuurlijk ook bang dat hij Rio niet haalt".

Spelen

Dumoulin geldt als een van de topfavorieten voor de olympische tijdrit in Rio de Janeiro. Die staat voor woensdag 10 augustus op het programma in Brazilië.

Johan Lammerts zich voorlopig in onzekerheid door de blessure van Dumoulin. De bondscoach van de Nederlandse wielerequipe kan nog een vervanger oproepen, maar kan ook beslissen om de Limburger slechts voor de vorm de wegrace te laten rijden in Rio de Janeiro.

Een andere renner de wegwedstrijd laten rijden en Dumoulin alleen de tijdrit is niet toegestaan. "In eerste instantie wil ik gewoon dat Tom fit is voor de tijdrit", zei Lammerts. "Je zou daarbij nog kunnen besluiten dat hij alleen voor de vorm in de wegrace start."

Mocht blijken dat de blessure van Dumoulin te ernstig om naar Rio te gaan, dan kan Lammerts putten uit renners als Robert Gesink, Wilco Kelderman, Tom-Jelte Slagter en Stef Clement. "Tot een dag voor de wegrace kunnen we nog een vervanger aanmelden, maar we reizen volgend weekeinde af naar Rio. Het ligt meer voor de hand dat we dan hebben bepaald met welke renners we daar van start gaan."

Teklehaimanot

Aan de voet van de Montée de Bisanne, een col van de buitencategorie, kwam de Limburger vrijdag ten val. Daniel Teklehaimanot ging samen met hem naar het asfalt.

Nadat hij nog even aansloot bij het peloton en zijn weg richting de aankomst op de Mont Blanc leek te vervolgen, moest Dumoulin zijn fiets na enkele kilometers alsnog langs de kant zetten.

Dumoulin was voor aanvang van de rit de nummer 44 in het algemeen klassement, met 1 uur en 34 minuten achterstand op geletruidrager Chris Froome.

Eerder dit jaar moest de Nederlands kampioen tijdrijden met een zitvlakblessure ook al afstappen in de Giro d'Italia.