Chris Froome heeft donderdag de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. Hij legde zijn klimtijdrit in 30 minuten en 43 seconden af.

Daarmee troefde hij Tom Dumoulin af, die als tweede eindigde nadat hij na 31 minuten en 4 seconden finishte. De Italiaan Fabio Aru en de Australiër Richie Porte kwamen 33 seconden later dan Froome binnen in Megève.

Dumoulin vreesde na afloop van zijn rit al dat zijn tijd in de 17 kilometer lange klimtijdrit niet snel genoeg was om zijn derde etappezege in deze Tour de France veilig te stellen. Hij noemde Froome achteraf 'een maatje te groot'. 

Bauke Mollema behield zijn tweede plek in het algemeen klassement. Hij klokte 32 minuten en 8 seconden. Nummer drie Adam Yates liep weliswaar in op de Nederlander, maar niet genoeg om Mollema te passeren. 

De nummers twee en drie in het klassement eindigden in de etappe respectievelijk als zeventiende en zestiende. 

In het tussenklassement liep Yates 26 seconden in op Mollema, maar de Brit zakte in en eindigde uiteindelijk twee tellen voor de kopman van Trek.

Mollema heeft nu nog 24 tellen voorsprong op Yates en vindt dat hij goede zaken heeft gedaan in het algemeen klassement. De achterstand van de Groninger op Froome liep op tot 3 minuten en 52 seconden. 

Klassement

Froome heeft zijn toch al ruime voorsprong in het klassement verder uitgebreid met zijn etappezege. Het was zijn tweede ritzege in deze editie van de Tour de France. De favoriet won de Tour de France al in 2013 en 2015.

Voor Dumoulin blijft het bij deze Tour de France bij twee ritzeges. Hij won de bergrit naar Andorra en de tijdrit in de dertiende etappe.

Vrijdag gaat de negentiende etappe over 146 kilometer van Albertville en Saint-Gervais Mont Blanc. De klim op de flanken van de Mont Blanc is de laatste aankomst bergop deze Tour de France, die zondag in Parijs eindigt.