Bert Jan Lindeman en Tom Jelte Slagter vinden het een goede ontwikkeling dat hun fiets donderdag direct na de klimtijdrit in de Tour de France gecontroleerd werd op mechanische doping.

"Dit is de eerste keer dat ik meteen na de finish mijn fiets in moest leveren", aldus Lindeman. "Maar het is een goede zaak, ik ben er blij mee."

Slagter sluit zich aan bij de woorden van zijn landgenoot. "Ik had dit ook nog nooit meegemaakt, maar het is hun goed recht en ik vind het alleen maar goed dat ze het doen."

Het is dit wielerjaar en deze Tour de France al normaal dat UCI-commissarissen fietsen van renners controleren op motortjes, maar meestal gebeurt dit voor de start. In deze Ronde van Frankrijk zijn volgens de organisatie al zo'n drieduizend fietsen gecheckt.

Bij de klimtijdrit staat echter honderd meter na de streep ook nog een tentje waar elke renner direct na zijn rit naartoe wordt geleid. Vervolgens wordt het gewicht van de fiets gemeten en wordt er met een iPad gecontroleerd op mechanische doping.

Video: Controle op mechanische doping direct na finish tijdrit

Controle op mechanische doping direct na finish tijdrit
Controle op mechanische doping direct na finish tijdrit

Zinvol

Lindeman juicht het toe dat de controles worden opgevoerd. "Laat ze de fietsen maar controleren voor de start, na de finish, wanneer ze maar willen. Hoe meer controle, hoe beter", zegt de Drent van Lotto-Jumbo.

Ook Slagter noemt de controles zinvol. "Omdat de UCI zo aantoont dat ze er mee bezig zijn. Maar ik denk niet dat ze vandaag een motortje gaan vinden", stelt de Groninger van Cannondale. "Bij mij in ieder geval niet."