In de negentiende etappe van de Tour de France rijdt het peloton vrijdag opnieuw door de Alpen. De rit is 146 kilometer lang en gaat van Albertville naar Saint Gervais Mont Blanc.

Met nog drie etappes te gaan is de negentiende rit de laatste met aankomst bergop. De klimmers kunnen zich onderscheiden.

In de eerste honderd kilometer wacht de renners al drie beklimmingen: de Col de la Forclaz de Montrin, de Col de la Forclaz Queige en de Montée de Bisanne, een berg die zijn debuut maakt in de Tour.

Met een hoogte van 1723 meter en een stijgingspercentage van  8,2 procent is de Montée de Bisanne de zwaarste beklimming die de renners in deze rit tegenkomen.

De finish van de etappe ligt voor de derde keer in de Tourgeschiedenis op de Mont Blanc. In 1990 was de zege voor de Fransman Thierry Claveyrolat en twee jaar later was het de Zwitser Rolf Jaermann die als eerste over de streep kwam.

In 2015 was Sain-Gervais Mont Blanc finishplaats in het Critérium du Dauphiné. Chris Froome schreef die etappe op zijn naam. De Brit gaat vrijdag weer in de gele trui van start, na zijn zege donderdag in de tijdrit.

Afstand: 146 kilometer

Vertrek: 12.55 uur
Verwachte aankomst: 17.23 uur

Doorkomsten bergklassement:
Col de la Forclaz de Montmin, na 42,5 kilometer (eerste categorie)
Col de la Forclaz de Queige, na 73,5 kilometer (tweede categorie)
Montée de Bisanne, na 96,5 kilometer (buitencategorie)
Le Bettex, 146 kilometer (eerste categorie)

Supersprint:
Doussard, na 25,5 kilometer