Wilco Kelderman hield zich woensdag aan zijn belofte om in de laatste drie bergetappes elke dag aan te vallen, maar toen de kopgroep na een harde strijd eindelijk wegreed, zat de Nederlander er niet bij.

"Ik heb echt vaak meegesprongen aan het begin van de etappe, misschien wel iets té vaak", aldus Kelderman na de finish in Finhaut-Emosson.

"Tom Dumoulin zei tijdens de rit ook: 'Je ging veel te vaak, man'. Soms moet je juist even wat meer wachten, wat meer geduld hebben. Maar op dit moment wil ik zo graag, dat ik wat overmoedig word en het iets te vaak probeer."

Extra vervelend voor Kelderman was dat ook geen van zijn ploeggenoten bij Lotto-Jumbo in de vluchtgroep zat die het tot het eind volhield. De Rus Ilnur Zakarin schreef de Alpenetappe op zijn naam.

"Het was echt zeventig kilometer koers aan het begin van de etappe", zegt de Apeldoorner. "We deden het best goed als ploeg, maar uiteindelijk zaten we niet mee in de kopgroep, dat is gewoon heel kut."

"De kopgroep ontstond uiteindelijk drie kilometer voor de top van de eerste klim. George Bennett zat klaar om nog mee te springen, maar de ploegen op kop van het peloton gooiden het dicht. En als ze dat doen, dan zijn ze zo idioot, dan laten ze echt niemand meer door."

Tijdrit

Kelderman krijgt vrijdag en zaterdag in de laatste twee Alpenetappes nog een kans om in de aanval te gaan. Eerst volgt op donderdag een klimtijdrit.

"We moeten nog even kijken of ik me morgen ga sparen voor de laatste twee bergritten of dat ik de tijdrit volle bak ga rijden."