Fabian Cancellara rijdt zijn laatste Tour de France niet uit. De Zwitser gaat donderdag niet meer van start in de achttiende etappe omdat hij zich wil gaan voorbereiden op de Olympische Spelen.

Dat maakte zijn ploeg Trek-Segafredo woensdagavond bekend. Cancellara (35) deed dit jaar voor de elfde keer mee aan de Ronde van Frankrijk, maar haalde Parijs in 2011 voor de laatste keer.

Hij behaalde tussen 2004 en 2012 in totaal zeven etappezeges in de Tour. "Het was geen gemakkelijke beslissing maar ik denk dat het goed is. Ik hou er niet van om af te stappen, zeker niet als onze kopman op de tweede plaats staat", doelde Cancellara op ploeggenoot Bauke Mollema.

"Mijn bijdrage in de komende zware bergetappes zou beperkt blijven, dus we hebben dit besluit samen genomen. Het was een zware Tour voor me. Ik ben moe en heb rust nodig om goed te zijn in Rio. De Tour heeft me veel gebracht. De laatste kilometers waren emotioneel voor me.''

Algemeen directeur Luca Guercilena van Trek-Segafredo is tevreden met de prestaties van Cancellara. "Fabian heeft een fantastische Tour gereden en hij heeft het team door zeventien etappes geloodst. Daarom gunnen we hem rust voor de Olympische Spelen."

Bern

De wereldkampioen tijdrijden van 2006, 2007, 2009 en 2010 hoopte maandag in zijn thuisstad Bern nog een etappezege te boeken. De Zwitser slaagde daar echter niet in.

Cancellara werd al eens olympisch kampioen op de tijdrit. In 2008 was hij in Peking veruit de snelste tijdens de chronorace.

Tijdens de Tour reed Cancellara bij Trek-Segafredo in dienst van kopman Mollema. De Nederlander verloor woensdag in de eerste Alpenrit tijd op leider Chris Froome, maar staat nog wel tweede in het klassement.