Voor debutant Timo Roosen staan de komende vier dagen in de Tour de France in het teken van op tijd binnen komen, zodat hij zijn in 2012 uitgesproken droom om ooit over de Champs-Élysées te koersen kan doen uitkomen.

"Ik zie wel een beetje op tegen de komende vier etappes, het zal vooral overleven worden", geeft de 23-jarige Roosen toe in gesprek met NU.nl.

"Maar ik wil natuurlijk heel graag naar Parijs", doelt de Brabander op de traditionele slotrit in de Franse hoofdstad. "Vier jaar geleden stond ik met mijn vriendin langs de kant en zei ik al dat ik ooit nog eens over de Champs-Élysées wilde crossen. Nu heb ik die kans."

Op de beroemde boulevard in Parijs ligt bovendien een echt doel voor Roosen, want hij hoopt daar nog op een goed resultaat met sprinter Dylan Groenewegen. De Nederlands kampioen moet dan echter eerst ook de zware vier Alpenetappes goed doorkomen.

Woensdag begint het vierluik met een 184,5 kilometer lange etappe met finish bergop na een steile klim naar de dam van Finhaut-Emosson. Vervolgens is er een klimtijdrit op donderdag en vrijdag en zaterdag volgen er nog in totaal acht zware Alpencols.

"We gaan proberen met de hele sprinttrein de bergen over te komen", stelt Roosen. "De aankomst in Parijs is supermooi voor ons. We hebben genoeg power en je kunt op de Champs-Élysées echt je moment kiezen. Het wordt afzien, maar het is het wel waard en dat weet ook iedereen."

Niveau

Roosen voelt zich "niet slecht" na zijn eerste zestien etappes in de Tour. "Ik heb af en toe wel een vermoeid gevoel, maar het draait nog wel aardig."

De huidige nummer 139 van het algemeen klassement heeft bij zijn debuut echter al vaak genoeg gemerkt waarom de Ronde van Frankrijk de grootste wielerkoers ter wereld is.

"Tijdens de koers heb ik meestal niet zo veel tijd om daarbij stil te staan, maar als je in de bus finish in een bergrit kun je op het eind wel even rondkijken en dan zie je hoeveel mensen er staan."

"Maar vooral als het weer even flink hard gaat, denk ik: dit is de Tour. Bijvoorbeeld als ik bergop rijd met wattages die voor mij hartstikke goed zijn, maar dat het peloton nog gewoon over de volle breedte van de weg rijdt."

"Ook in vlakke ritten wordt er zo hard 'doorgebrommerd', met zoveel treintjes naast elkaar, dat is iets anders dan bijvoorbeeld de ZLM Toer. Dat is ook een Toer, maar niet dé Tour."

Aanval

Roosen heeft met zijn ploeg Lotto-Jumbo voorlopig nog geen zege kunnen vieren in zijn eerste 'Grande Boucle'.

"Maar we kiezen wel de aanval, we proberen het wel. Het voelt dus niet als falen, maar we zijn hier natuurlijk wel om een ritje te winnen. Dat zou heel mooi zijn."