Trek-Segafredo-ploegleider Alain Gallopin is meer dan tevreden over de voorlopige tweede plaats van Bauke Mollema in de Tour de France, maar de Fransman weet dat de beste dagen van nummer vier Nairo Quintana normaal gesproken nog moeten komen.

"Het gevaar achter Bauke zal van Quintana komen", aldus Gallopin zondag voor de start van de vijftiende etappe in gesprek met NU.nl. "Hij is niet gemaakt voor het rijden in de harde wind, dus de afgelopen vier dagen waren daardoor beter voor Bauke dan voor Quintana."

"Bovendien weet ik dat Quintana altijd sterk is in de laatste week van een grote ronde. En in een grote ronde draait altijd alles om de derde week."

Mollema staat na veertien etappes 1 minuut en 12 seconden voor op de Colombiaan van Movistar. Geletruidrager Chris Froome heeft juist een voorsprong van 1.47 op de Groninger. De Brit zei zaterdag na de veertiende rit dat hij Mollema voorlopig als zijn grootste concurrent ziet.

"Bauke staat nu tweede in het klassement en wat hij vanaf het begin van de Tour heeft laten zien is erg goed. Dus natuurlijk moeten we ook naar voren kijken", zegt Gallopin.

"Froome had het vorig jaar wat lastig in de laatste dagen, hij verloor nog bijna de Tour. Er kan in de laatste week een kans liggen voor Bauke om mee te schuiven met Quintana, maar er zijn vreselijk veel scenario's te verzinnen."

Ruimte

Gallopin roept in herinnering dat Mollema in de Tour van 2014 in dienst van Belkin ook even tweede stond in het klassement, achter de latere winnaar Vincenzo Nibali. De Nederlander verloor echter nog veel tijd en was tiende in Parijs.

"Maar dit is nu wel een andere Bauke, ook ten opzichte van vorig jaar. En vorig jaar knokte hij zich in de laatste week nog wel naar de zevende plaats in het klassement."

"Maar als je naar de top vijf van 2015 kijkt, dan rijdt Nibali nu niet voor het klassement, is Alberto Contador al uitgevallen en heeft Alejandro Valverde de Giro gereden. Dat geeft wat ruimte in het klassement voor Bauke."

Zondag trekt het peloton voor het eerste de Alpen in met een rit van 160 kilometer van Bourg-en-Bresse naar Culoz. De finish ligt echter na een afdaling en nog een vlak stuk.

"Het hangt natuurlijk af van het koersverloop, maar dit is op papier niet een etappe waarin we kunnen aanvallen", stelt Gallopin. "Het belangrijkste voor Bauke is om veilig aan het einde van de dag te komen."