De organisatie van de Tour de France heeft besloten om de finish van de twaalfde etappe van donderdag te verplaatsen naar zeven kilometer van de top van de Mont Ventoux.

"We stoppen morgen bij Le Chalet Reynard", bevestigde Tourbaas Christian Prudhomme na afloop van de elfde etappe in Montpellier. "Een finish op de Mont Ventoux is te gevaarlijk voor de renners en voor de fans."

De eindstreep lag aanvankelijk boven op de 'Kale Berg', maar door de verwachte windstoten zou de veiligheid van de renners in het geding komen. "Het zal een spectaculaire klim van tien kilometer zijn. De veiligheid van de renners moet voorop staan", aldus Prudhomme.

Met windkracht 9 en windstoten van zo'n honderd kilometer per uur zou de wind vrij spel hebben op de Mont Ventoux, waar de renners na het verlaten van het bos aan de voet van de klim geen beschutting meer zouden hebben van bomen.

Om de veiligheid van het peloton niet in het geding te brengen, besloot de Tourorganisatie daarom om de finish te verleggen naar Le Chalet Reynard, enkele kilometers onder de top van de beruchte col.

Gekke etappe

Peter Sagan, winnaar van de elfde etappe, kon zich wel vinden in het besluit van de koersorganisatie. "Is de klim zes kilometer minder? Dat is mooi."

"Het zal lastig worden voor de voet van de Ventoux, want dan zal er ook veel wind staan, dus het zal weer een gekke etappe worden", verwacht Sagan, die Chris Froome net achter zich liet op de eindstreep. "Ik wens hem veel geluk voor morgen, want hij heeft vandaag aardig wat energie verbruikt."

Ook de Britse geletruidrager zelf vond het verstandig om de eindstreep te verplaatsen. "Bedankt, dit is de juiste keuze", zei de kopman van Team Sky nadat hij op de hoogte werd gebracht van het nieuws.

"Het zal weinig veranderen, want de klim naar Le Chalet Reynard is alsnog zwaar. Bovendien is de etappe korter en daardoor misschien nog hectischer", aldus Froome, die in 2013 de laatste Tourrit naar de Mont Ventoux won.

Het aangepaste parcours leidt de renners donderdag, op de Franse nationale feestdag 'Quatorze Juillet', over 177 kilometer van Montpellier naar Le Chalet Reynard, waar nog wel begroeiing is.