Alberto Contador is zondag afgestapt tijdens de negende etappe van de Tour de France. De 33-jarige Spaanse renner van Tinkoff kampt met koorts.

"Alberto was vanochtend met een beetje koorts opgestaan. Ook in het begin van de wedstrijd liet hij ons weten dat het nog steeds niet beter ging en hij zich niet al te best voelde. We hebben hem aangeraden om het kalm aan te doen in de etappe'', vertelde Sean Yates, ploegleider van Tinkoff.

Contador kneep met nog ongeveer honderd kilometer voor de boeg in de remmen. Hij was vroeg in de zware bergrit nog even in de aanval, maar moest zich al snel terug laten zakken in het peloton. 

De Spanjaard kende een ongelukkige Tour. Hij ging in de eerste rit onderuit en kwam hard op zijn rechterschouder terecht. Een dag later smakte hij weer tegen het wegdek, waarbij hij op dezelfde schouder terechtkwam.

Twintigste plaats

Contador had de afgelopen week al meer dan drie minuten verloren op de huidige klassementsleider Chris Froome en stond twintigste in het algemeen klassement.

Nadat Contador zaterdag in de door Froome gewonnen achtste etappe opnieuw tijd had moeten prijsgeven, verklaarde Contador al het leiderschap in de ploeg te gaan delen met de Tsjech Roman Kreuziger. Die vervolgt de Tour nu als enige kopman van Tinkoff.

Contador schreef de Ronde van Frankrijk in 2007 en 2009 op zijn naam.