Alberto Contador is niet langer de uitgesproken kopman van Tinkoff in de Tour de France. De Spanjaard verloor zaterdag in de zware bergetappe door de Pyreneeën opnieuw tijd en daarom mag Roman Kreuziger vanaf nu voor zijn eigen kansen rijden.

Contador (33) staat in het klassement al 3 minuten en 12 seconden achter op geletruidrager Chris Froome. Kreuziger, zijn Tsjechische teamgenoot bij Tinkoff, staat er aanzienlijk beter voor.

''Mijn lichaam reageert niet zoals ik zou willen en daar krijg ik nu de rekening voor gepresenteerd'', zei Contador aan de finish in Bagnères-de-Luchon, waar hij op achterstand arriveerde. De tweevoudig Tourwinnaar, die volgens geruchten na dit seizoen overstapt naar Trek-Segafredo, kwam tijdens de eerste twee etappes in de Tour ten val.

''Ik heb een paar zware dagen achter de rug. Maar in het wielrennen moet je geduld hebben en afwachten. Omdat mijn herstel langzaam verloopt, mag Roman doen wat hij wil.''

Majka

Kreuziger staat twaalfde in het klassement, op 34 seconden van Froome. De Pool Rafal Majka krijgt bij Tinkoff de ruimte om voor de bolletjestrui te gaan. Makja veroverde zaterdag de leiding in het bergklassement.