Wilco Kelderman zat er zaterdag na de achtste etappe in de Tour de France gebroken bij nadat hij tijdens de afdaling van de Col de Val Louron-Azet getroffen werd door pech en onderuit ging doordat zijn band plotseling van de velg afliep.

"Het liep allemaal heel lekker vandaag, tot dat moment. Dat was gewoon superkut", aldus de zwaar teleurgestelde kopman van Lotto-Jumbo een uurtje na zijn finish in Bagnères-de-Luchon zittend op het trapje van de teambus.

Kelderman denkt dat zijn band eraf ging door de hitte. "Je remt natuurlijk veel in de afdaling en de velg wordt daardoor heet. De kit waarmee de band vastzit, wordt ook warm. Er is dan altijd een kans dat de band eraf loopt."

De Nederlander kon na zijn val wel weer aansluiten bij de voorste groep, maar verspeelde veel krachten en moest op de slotklim lossen. Hij finishte uiteindelijk met een achterstand van anderhalve minuut op winnaar Chris Froome.

"Ik voelde me heel goed en nu gebeurt dit weer. Daar baal ik gewoon heel erg van”, zei Kelderman, die vorig jaar zijn Tour zag mislukken door twee valpartijen in de eerste week.

Schaafwonden

Hij lijkt vooral schaafwonden overgehouden te hebben aan de val. "De pijn valt nu mee, we moeten morgen zien hoe het dan is."

Kelderman staat nu zestiende in het algemeen klassement op 1.55 van geletruidrager Froome.