Chris Froome pakte zaterdag in de eerste zware Pyreneeënrit in de Tour tot verrassing van zichzelf tijdwinst op zijn concurrenten in de afdaling van de Col de Peyresourde.

De kopman van Sky sloeg in de finale van de etappe een gaatje en daalde vervolgens sneller dan zijn concurrenten, onder wie Bauke Mollema van Trek. Hij pakte dertien seconden.

Froome had zijn actie niet gepland, gaf hij toe. "Niet echt. Ik dacht: ik probeer het gewoon. Ik wilde kijken wat ik kon doen om wat tijd te winnen."

De Tourwinnaar van 2013 en vorig jaar genoot van zijn demarrage. Voorheen was afdalen niet zijn sterkste punt, maar hij liet zien daarin beter te zijn geworden.

"Het was ouderwets hard fietsen, gewoon plezier maken. Morgen wordt weer een zware dag, dus dertien seconden is niet heel veel. Maar iedere seconde is er één."

Video: Samenvatting achtste etappe

Samenvatting achtste etappe Tour de France
Samenvatting achtste etappe Tour de France

Dankbaar

Met zijn etappezege nam Froome ook de gele trui over van Greg Van Avermaet. "Het voelt goed, de jongens hebben het goed gedaan", gaf hij zijn ploegmaats van Sky een compliment. "Daar wil ik ze voor bedanken."

Zondag koerst het peloton van het Spaanse Vielha naar Arcalis in Andorra. De renners leggen 184,5 kilometer af en komen een klim van de buitencategorie, drie bergen van de eerste categorie en een klim van de tweede categorie tegen.