Waar Bauke Mollema vorig jaar in de Tour de France al met een achterstand aan de eerste bergritten begon, is de Nederlander de eerste zeven dagen van de huidige editie tot tevredenheid van zijn ploegleder Alain Gallopin zeer goed doorgekomen.

"Vanaf het begin van deze Tour zit Bauke er altijd goed bij", aldus Gallopin voor de start van de achtste etappe in gesprek met NU.nl. "Het is uitstekend wat hij tot nu toe laat zien, hij lijkt een stuk beter dan vorig jaar."

Mollema, die vorig jaar zevende werd in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk, stond in 2015 voor de eerste Pyreneeënetappe al op bijna drie minuten van de latere winnaar Chris Froome, mede door tijdverlies in de waaierrit naar Neeltje Jans. 

Momenteel staat de kopman van Trek vijftiende in het klassement in dezelfde tijd als onder anderen Froome en Nairo Quintana.

"Vorig jaar had Bauke een blessure voor de Tour", zei Gallopin. "Nu is hij absoluut meer relaxed. En het parcours van deze Tour is ook beter voor een klimmer als Bauke. We rijden namelijk niet over kasseien en we rijden niet op plekken waar de wind een grote rol kan spelen."

Afdaling

Zaterdag is de eerste echt grote bergrit van deze Tour met vier zware Pyreneeëncols, maar Gallopin verwacht dat de verhoudingen pas echt bekend zijn na de rit van zondag, wanneer de finish in tegenstelling tot zaterdag wel bergop is.

"Het probleem is het parcours. Vandaag ligt de finish na een afdaling van vijftien kilometer, dat is een flink stuk. Het is bovendien een brede weg, op het begin van de afdaling na, en een grote groep kan in zo'n afdaling een stuk sneller dan één iemand alleen."

"We zullen hem vandaag beschermen, we zullen doen wat we moeten doen, maar we weten pas na de rit van zondag echt hoe Bauke ervoor staat."