Lotto-Jumbo hoopt dat Wilco Kelderman zich woensdag van voren kan laten zien in de eerste bergrit in de Tour de France. Bauke Mollema verwacht niet dat de favorieten voor het klassement elkaar al hevig zullen bestoken.

"Dit is absoluut een dag waarop de kwaliteiten van Kelderman zichtbaar zouden kunnen worden, we zijn er in ieder geval heel gemotiveerd voor", aldus ploegleider Merijn Zeeman van Lotto Jumbo voor de start van de vijfde rit in Limoges in gesprek met NU.nl.

Bert-Jan Lindeman en de Nieuw-Zeelander George Bennett hebben bij de Nederlandse formatie de opdracht om te proberen in de ontsnapping mee te zitten, terwijl Kelderman zo lang mogelijk bij de favorieten moet blijven zitten.

"Ik denk dat de gele trui een heel belangrijke bonus zal zijn vandaag", doelt Zeeman op het feit dat de verschillen in de top van het klassement nog heel klein zijn. 

"Veel ploegen zullen daar hun tactiek op afstemmen, dus kan wel eens een koers in de koers worden. Wij proberen daar zo goed mogelijk op in te spelen."

"Als er een kopgroep naar de streep rijdt, dan hebben wij met Bennett en Lindeman twee mannen die we graag mee zouden willen zien. Kelderman heeft geen andere optie dan om de favorieten te volgen."

Schifting

De eerste bergrit van deze Ronde van Frankrijk kent nog geen beklimmingen van langer dan zeven kilometer, maar volgens Zeeman zal het zwaar genoeg worden in het Centraal Massief.

"Het is echt heel lastig in de finale. De laatste drie kilometer van de eerste klim van tweede categorie (de Pas de Peyrol, met de top op dertig kilometer van de streep, red) zijn echt steil, dus daar komt een schifting."

"Vervolgens is er een technische afdaling en volgt direct de volgende klim van tweede categorie. Ook dat is weer een steile col en ook die heeft een technische afdaling."

"Ik denk dus zeker dat je de favorieten voor het klassement vooraan zult zien vandaag. Het zal een hete dag worden."

Mollema

Ook voor Mollema zal het daarom de eerste echt belangrijke dag van zijn Tour worden. "Zo'n eerste bergrit is wel een spannend moment, maar ik denk niet dat de echte favorieten tot het uiterste zullen gaan om elkaar aan te vallen. Daarvoor zijn de klimmen misschien net wat te kort", aldus de kopman van Trek-Segafredo.

"Maar het is zeker een lastige rit, met steile klimmen en smalle afdalingen. Met ook nog voor het eerst echt de warmte erbij, zal het belangrijk worden om deze dag goed door te komen."

Mollema verwacht niet dat hij voor de ritzege mee zal strijden in Le Lioran. "Ik denk dat er een grote kans is dat de ontsnapping wegblijft."

De finish van de vijfde Touretappe wordt verwacht tussen 17.00 uur en 17.35 uur.