Tinkoff-teameigenaar Oleg Tinkov heeft dinsdag na de vierde etappe van de Tour de France herhaald dat hij vindt dat er momenteel te veel renners in het peloton zijn.

"Ik geloof dat de Tour teruggebracht moet worden naar zo'n zestien teams en acht renners per ploeg", aldus de excentrieke Tinkov. "Maximaal 120 tot 140 renners in het peloton zou het een stuk veiliger maken."

Tinkoff-renner Peter Sagan pleitte maandag al voor maatregelen om de veiligheid voor de renners in de finales van sprintetappes te vergroten en de geletruidrager is niet de enige renner die zich de laatste dagen heeft uitgesproken over het toegenomen gevaar in de Tour.

Waar Sagan opriep tot een verlenging van de neutralisatie in de laatste kilometers, daar ziet Tinkov een probleem in de omvang van het peloton. "De wegen zijn veranderd. Er zijn steeds meer drempels en rotondes, dus ik zie geen reden waarom we tweehonderd renners moeten hebben in het peloton."

"De meeste valpartijen komen door obstakels. De val van Alberto Contador in rit één kwam door een vluchtheuvel en bij zijn tweede valpartij ging Tony Martin voor Alberto onderuit door een drempel. De wegen zijn dus niet veilig."

Stoppen

De 48-jarige Tinkov kondigde eind vorig jaar aan dat hij na dit seizoen uit het wielrennen zal stappen. In zijn typische stijl krabbelde de Rus dinsdag een klein beetje terug.

"Veel mensen vragen me of ik nu toch niet in de sport wil blijven. Laat Sagan nog twee ritten winnen en het geel behouden voor nog een week en misschien zal ik erover nadenken", glimlachte Tinkov.

"Maar wielrennen is een erg dure sport en je kunt ook zeggen: ik sta nu aan de top en moet op mijn hoogtepunt stoppen."