Marcel Kittel heeft dinsdag de vierde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De renner van Etixx-Quick-Step was ternauwernood de sterkste in de massasprint.

Kittel was in de slotmeters in Limoges in een felle strijd verwikkeld met Bryan Coquard, maar de 28-jarige Duitser drukte zijn wiel net iets eerder over de streep dan de Fransman van Direct Energie.

Net als maandag, toen Mark Cavendish met de zege aan de haal ging, moest er een fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen.

Voor Kittel betekende het zijn negende ritzege in de Ronde van Frankrijk. In 2013 en 2014 won hij telkens vier etappes, toen nog in dienst van het Nederlandse Argos-Shimano en Giant-Shimano.

De Nederlandse debutant Dylan Groenewegen van Lotto-Jumbo sprintte knap naar de vierde plaats. De Slowaak Peter Sagan van Tinkoff completeerde de top drie en behield de leiding in het algemeen klassement.

De vierde etappe was met 237,5 kilometer officieel de langste rit van deze Tour.

Video: Laatste kilometer van vierde etappe

Weer fotofinish bij eindsprint vierde etappe Tour de France
Weer fotofinish bij eindsprint vierde etappe Tour de France

Ruimte

Een succesvolle demarrage vanuit het peloton liet dinsdag wat langer op zich wachten dan in de voorgaande dagen. Een groepje van zeven probeerde het in de eerste kilometers in Saumur wel, maar zij kregen niet de ruimte van het peloton.

Oliver Naesen (IAM Cycling), Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Andreas Schillinger (Bora-Argon 18) bleven wel vooruit en zij fietsten uiteindelijk zes minuten voorsprong bij elkaar.

Het peloton ging pas op 107 kilometer van de meet serieus gas geven en dat leidde ertoe dat het verschil met de vier koplopers veertig kilometer later nog maar twee minuten bedroeg.

Onvermijdelijk

Vooraan moest Gougeard met nog veertig kilometer voor de boeg als eerste lossen. De voorsprong van de drie overige koplopers op het peloton was op dat moment nog maar een kleine minuut.

Een massasprint leek dus onvermijdelijk. Op zeven kilometer van de meet werden Naesen, Irizar en Schillinger ingerekend en maakten de sprintersploegen zich op voor de finale.

Etixx-Quick-Step zette Kittel goed af. Hij leek ook onbedreigd naar de zege te rijden, maar kreeg op het laatst, toen er een klimmetje bedwongen moest worden, hevige concurrentie van Coquard. De Fransman kwam echter net tekort om de ritoverwinning te pakken.

Bekijk hier alle klassementen en etappe-uitslagen