Niemand bij Lotto-Jumbo wil te hoge verwachtingen scheppen voor Tourdebutant Dylan Groenewegen, maar het is duidelijk dat de ploegleiding en zijn teamgenoten veel vertrouwen hebben in de Nederlands kampioen.

"We hebben nog niet de ervaring in dit soort wedstrijden, dus je mag niet verwachten dat we direct gaan scoren", zegt Timo Roosen, die samen met Groenewegen, de Duitser Robert Wagner en de Belgen Sep Vanmarcke en Maarten Wynants de 'sprinttrein' van Lotto-Jumbo vormt.

"Maar we hebben in kleinere koersen al wel tegen grote sprinters en hun sprinttreinen gereden en als je ziet hoe dat ging, dan denk ik dat we redelijk wat vertrouwen mogen hebben."

Dat geloof komt ook door het goede seizoen van afmaker Groenewegen, die voorlopig op zeven overwinningen staat in 2016. "Ons vertrouwen in Dylan is heel groot", zegt de 23-jarige Roosen over zijn leeftijdsgenoot.

"Ik heb gezien dat hij heel veel power heeft. En in de sprints kiest hij altijd de goede weg, ook in de finale. Ik weet dat als Dylan zijn sprint op tweehonderd meter van de streep kan aangaan, dat hij een van de allersnelste sprinters van de wereld is."

Groenewegen toonde dat onder meer aan door half juni in de eendagskoers Rund um Köln de Duitse topsprinter André Greipel, goed voor tien ritzeges in de Tour, af te troeven in de spurt. "En als je Greipel kunt kloppen, dan hoor je sowieso bij de snelste sprinters ter wereld", aldus Roosen.

Verwachtingen

Groenewegen kampte in de dagen voor de Tour met buikloop, maar hij reed vrijdag gewoon mee bij de laatste training van zijn ploeg en zal zaterdag aan de start verschijnen in Mont Saint-Michel. De eerste etappe is zo goed als vlak en dus is de kans op een eerste massasprint groot.

"Ik ben heel benieuwd hoe het zaterdag zal gaan", zegt ploegleider Merijn Zeeman. "Komen we ook in deze wedstrijd uit de verf zoals we dat de laatste weken hebben gedaan? Of zijn er toch nog veel punten waarop we ons verder moeten ontwikkelen?"

Volgens Zeeman moet Groenewegen zich vooral niet te druk maken. "Dylan is net 23 geworden, hij moet het lekker loslaten en het maar laten zien tegen die wereldtoppers."

"Natuurlijk zijn er verwachtingen nu hij de laatste anderhalve maand zoveel gewonnen heeft, maar de ploeg gelooft in hem, de jongens die voor hem moeten rijden geloven in hem, dus we zullen gewoon omgaan met die verwachtingen."

Onervaren

Zeeman benadrukt wel dat de sprinttrein van Lotto-Jumbo nog zeer onervaren is, zeker in de Tour. Groenewegen, Wagner en Roosen beginnen aan hun eerste Ronde van Frankrijk en Vanmarcke en Wynants rijden voor het eerst in een sprintrein in de Tour.

"En de Tour is dan wel met dezelfde ploegen en met dezelfde renners als in andere koersen, maar de wedstrijd is echt anders. Dat zullen we moeten ervaren."

Volgens het originele plan van Lotto-Jumbo zou de sprinttrein pas in 2018 mee moeten kunnen doen om ritzeges in de Tour. Dat proces lijkt wat versneld het laatste halfjaar.

"Het is sneller gegaan dat ik had gedacht", geeft Roosen toe. "Ik had niet verwacht dat de hele sprinttrein dit jaar al naar de Tour zou gaan. Maar ik denk dat we nu ook wel mee kunnen doen in de massasprints."

De eerste etappe is 188 kilometer lang en begint om 12.20 uur. De finish wordt rond 17.15 uur verwacht.