Nico Verhoeven zou er geen voorstander van zijn als Robert Gesink in de toekomst zijn aandacht verlegt naar andere doelen in de Tour de France.

Na weer een top tien-klassering in een grote ronde werd tijdens de Tour geopperd eens te mikken op ritzeges of de bergtrui.

''Als je zesde wordt in het klassement vind ik het iets te gemakkelijk zo te redeneren. Eindig je als nummer tien met een achterstand van achttien minuten op de winnaar, dan zou het een interessante optie kunnen zijn. Tien minuten extra verliezen biedt dan wellicht een keer de ruimte om op een dagsucces te jagen", zegt Lotto-Jumbo-ploegleider Verhoeven.

''Zoals ik het nu zie, heb ik er geen slecht gevoel bij om op dezelfde voet verder te gaan. Vergeet niet dat deze Tour zijn eerste goede ronde weer is sinds jaren. Oké, tot het einde gereden, want vorig jaar was hij uitstekend op dreef in de Vuelta toen hij vanwege privéproblemen naar huis moest.''

''Met de verkregen moraal van dit jaar kan hij in 2016 wat mij betreft zich opnieuw richten op de top vijf. En als dat kan, dan behoort een podiumplaats ook tot de mogelijkheden. Kijk maar naar 2014, toen door het wegvallen van Froome en Contador plotseling allerlei Fransen hun kans pakten."

Maximaal

Verhoeven vindt dat Gesink op het maximaal haalbare is uitgekomen. ''Voor hem staan er vijf coureurs die allemaal een of meer grote ronden hebben gewonnen. Dus kun je stellen dat hij op de plek zit waar hij hoort. Hij is weer helemaal terug op zijn oude niveau", oordeelt Verhoeven.

''Nu wordt hij zesde, omdat alle toppers tot het einde konden meedoen. Had hij in 2014 aan het vertrek gestaan, dan had er met deze vorm misschien ook wel een podiumplaats ingezeten.''

''Doordat Robert in de bergen onvoldoende ondersteuning had, konden we nooit op een andere manier de koers benaderen'', gaat de ploegleider verder.

''Wilco Kelderman en Laurens ten Dam waren na hun vroege valpartijen geen moment meer fit. Alleen Steven Kruijswijk heeft als vierde klimmer zijn werk kunnen verrichten. Maar het was eigenlijk de bedoeling geweest dat onze mannen die goed bergop kunnen, om beurten wat hadden moeten proberen. Dan had je op het tactische vlak wat kunnen uitspelen.''

Ten Dam

Ten Dam zal over 27 dagen aan de start staan van de Ronde van Spanje, waar Gesink de Vuelta laat schieten. ''Laurens wil daar top tien gaan rijden'', aldus Verhoeven over de 34-jarige coureur die een aflopend contract heeft.

''Laurens krijgt alle ruimte van de ploeg om te laten zien wat hij kan en mogelijk een nieuw contract af te dwingen. Als voorbereiding rijdt hij de Tour de l'Ain.''