Thibaut Pinot heeft zaterdag op Alpe d'Huez de voorlaatste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. Chris Froome verdedigde zijn gele trui met succes, terwijl Robert Gesink en Bauke Mollema als zesde en zevende naar Parijs zullen afreizen.

Pinot reed op de slotklim van de korte maar zware twintigste etappe weg bij zijn medevluchters en hield stand op de col van buitencategorie tegen de aanstormende Nairo Quintana. De Colombiaan kwam achttien seconden tekort voor de ritzege. Ryder Hesjedal werd derde op 41 tellen.

Wout Poels werd op de negende plaats op 2.50 van de winnaar de beste Nederlander in de daguitslag. Bauke Mollema (veertiende), Steven Kruijswijk (negentiende) en Robert Gesink (twintigste) kwamen in een groepje op 3.30 over de streep.

Gesink behield zijn zesde plaats in het klassement. Mollema had een goede dag en kwam 1.08 voor Mathias Frank over de streep. De Groninger passeerde de Zwitser zo in het klassement en gaat als de nummer zeven naar Parijs.

Quintana

Quintana deed op de laatste zware col van deze Tour nog een ultieme aanval op de gele trui van Froome. De kopman van Movistar pakte ook 1.20 op de Brit, maar zijn achterstand in het klassement was 2.38.

Froome, die vijfde werd op Alpe d'Huez, is met alleen nog een vlakke etappe naar Parijs zo goed als zeker van zijn tweede Tourwinst.

Quintana en Alejandro Valverde (op 5.25) completeren het podium, terwijl Vincenzo Nibali (op 8.36) en Alberto Contador (op 9.48) vierde en vijfde zullen worden.

Geniez

Vier renners trokken bijna vanuit het vertrek in Modane ten aanval in de met 110 kilometer kortste rit in lijn van deze Tour. Alexandre Geniez (FDJ), Ramunas Navardauskas (Cannondale-Garmin), Nicolas Edet (Cofidis) en Lars Bak (Lotto Soudal) kregen alle ruimte en hadden al snel een voorsprong van meer dan zeven minuten.

Op het moment dat Geniez op de dertig kilometer lange beklimming van de Col de la Croix de Fer zijn medevluchters achter zich liet, begon Movistar met een aanval op Froome in de groep met favorieten. Eerst sprong Valverde weg, niet veel later gevolgd door Quintana.

De versnellingen zorgden ervoor dat alleen Nibali en Froome nog bij elkaar zaten direct achter Quintana en Valverde, maar in de afdaling van de Croix de Fer kwam alles weer bij elkaar.

Status quo

Pinot, Hesjedal, Ruben Plaza, Pierre Rolland, Winner Anacona en José Serpa maakten van de status quo gebruik om weg te rijden uit het pelotonnetje.

Het zestal haalde nog voor de voet van Alpe d'Huez Bak, Navardauskas en Edet bij, waardoor negen achtervolgers op een minuut of twee van de eenzame koploper Geniez begonnen aan de laatste grote col van deze Tour.

Hesjedal ging al snel achter de Fransman aan. Pinot voegde zich bij de Canadees en samen kwam het duo op iets minder dan negen kilometer bij Geniez, die al snel moest lossen. Pinot wist ook Hesjedal van zich af te schudden, waarna hij naar zijn tweede ritzege in de Tour uit zijn carrière reed na de achtste etappe in 2012.

Poels

In de groep met favorieten reed Nibali in Le Bourg-d'Oisans op een slecht moment lek reed en greep Quintana de eerste meters van Alpe d'Huez aan voor een aanval. De Colombiaan werd tot twee keer toe tot de orde geroepen door Poels en Richie Porte, de ploegmaten van Froome.

Met nog ruim tien kilometer te gaan wist Valverde wel een gaatje te slaan en de Spanjaard vormde zo een goede springplank toen de derde demarrage van Quintana wel succesvol was. Froome had het zichtbaar lastig op de 'Nederlandse berg'; hij had moeite om Poels en Porte te volgen.

Quintana liep met hulp van ploegmaat Anacona, die de rol van de geloste Valverde overnam, langzaam verder uit op de geletruidrager. Met nog vijf kilometer te gaan ging de Movistar-kopman zelf verder en pakte hij bijna anderhalve minuut op Froome, maar de Brit achterhalen in het klassement bleek te veel gevraagd.