NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de komende etappe in de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Maarten Tjallingii van Lotto-Jumbo, die zijn licht laat schijnen over de etappe met aankomst op Alpe d’Huez.

Gaat er voor het eerst sinds 1989 een Nederlander winnen op de 'Nederlandse berg'?
"Ik hoop natuurlijk dat Robert Gesink aanvalt, iedereen op achterstand zet en de winst pakt. Dat zou prachtig zijn, voor de hele wielernatie. Maar dat is niet realistisch om van hem te verwachten. Nairo Quintana of Vincenzo Nibali lijken me grotere kanshebbers. Misschien kan een andere Nederlander mee in een kopgroep, al verwacht ik niet dat de vluchters vooruit blijven."

Jij reed in de Tour van 2011 op Alpe d’Huez. Hoe is het voor een Nederlandse renner om daar te rijden?
"Dat is een mega-ervaring voor een wielrenner, heel bijzonder. Je gaat net wat harder, je hoort niets meer, je voelt je adem niet meer, je voelt helemaal niets meer. De 'Nederlandse bocht' zou een prachtig moment zijn voor Gesink en Bauke Mollema om iets te proberen. Maar dan wel net voor de bocht, zodat de Nederlandse fans daarachter de weg kunnen afsluiten, haha."

Gesink staat zesde in het algemeen klassement, Mollema achtste met nog een reële kans op de zevende plek. Wie van de twee is meer tevreden denk je?
"Ze zullen net zo tevreden zijn. Ze winnen niet de Tour en staan ook niet op het podium, maar een plek in de top tien is een heel goede prestatie. Een etappezege naast een goed klassement zou wel de slagroom op de taart zijn. Maar ze staan tussen alle grote namen en mogen trots zijn dat ze in dat gezelschap verkeren. Zulke prestaties worden wel vaker onderschat, het is gewoon zeer knap."

Chris Froome verloor vrijdag voor het eerst deze Tour tijd op een concurrent. Kwam deze aanval van Quintana niet veel te laat of was het eerder gewoon niet mogelijk?
"Ik denk dat ze deze Tour niet beter konden. Ze hebben een paar wanhoopspogingen gedaan bij Movistar en niet durven kiezen tussen Quintana en Alejandro Valverde. Als je twee man op het podium hebt staan, kun je kiezen om er één op te offeren voor een gooi naar de eerste plek. Dat hebben ze niet gedaan en ze zijn zowel in de Pyreneeën als in de Alpen niet bij machte gebleken om Froome pijn te doen."

Nibali had vrijdag na de finish nog een woordenwisseling met Froome. De Brit was niet gecharmeerd van het wegrijden van de Italiaan op het moment dat hij kampte met mechanische problemen. Is zoiets 'not done' of snap je het wel?
"Ik snap het wel, al is het niet heel sportief. Het gaat hier wel om de Tour en Nibali kon de etappe winnen. Wij hebben in 2010 met Denis Mentsjov ook gewacht toen het halve peloton in de Ardennen op de grond lag, terwijl Sylvain Chavanel toen de rit won en het geel pakte. Misschien hebben we daar wel de Tour verloren. Daar heb ik nog steeds enorm spijt van, dus ik geef Nibali groot gelijk. En Froome staat nog steeds eerste en Nibali niet, dus ik zie het probleem niet zo."