Bram Tankink kijkt net als zijn teamgenoten bij Lotto-Jumbo uit naar de beklimming van de Alpe d'Huez, waar de twintigste etappe van de Tour de France zaterdag eindigt.

"Ik kan putten uit mijn ervaringen van voorgaande edities en dat was heel gaaf, echt een gekkenhuis. We hebben natuurlijk ook wat Nederlanders die vooraan mee gaan doen", zegt Tankink tegen NU.nl.

De wegkapitein van de Nederlandse formatie schaart zichzelf daar niet onder. Tankink zou een duwtje van zijn landgenoten op de 'Nederlandse' berg wel waarderen.

"Alle hulp is welkom, haha. Het is de laatste berg van de Tour, dus ik ga er maar eens van genieten. Het moet alleen niet te gek worden. Vorig jaar werd ik zo hard geduwd dat ik moest remmen omdat ik bijna op een motor knalde."

Spirit

Tankink heeft in negentien Touretappes nog geen enkele ploegmaat zien wegvallen, al zijn Wilco Kelderman en Laurens ten Dam niet in beste doen. "Misschien hebben die juist daarom een duwtje nodig."

Lotto-Jumbo is met Europcar de enige ploeg die nog compleet is. "Dat betekent dat de spirit goed is. Niemand wil graag naar huis. Anders zou je als je ziek bent of valt zeggen: zoek het maar uit. Alles is goed verzorgd en dat een positief signaal voor de ploeg."

De Tukker heeft zelf ook de nodige fysieke tegenslag moeten overwinnen. "Ik heb een paar heel moeilijke dagen gehad tussen de Pyreneeën en de Alpen waar ik me niet echt lekker voelde. Ik had ook last van mijn knie, maar nu gaat het eigenlijk wel."