
Tour de France 'Hels tempo peloton is gevolg van enorme belangen'
Ondanks de drie zware Pyreneeënritten die de ploegen al in de benen hadden, werden zondag naar Valence en maandag naar Gap de hoogste gemiddelde snelheden in de Franse etappes bereikt.
De vijftiende etappe kende een gemiddelde van 46,4, alleen in de tweede rit naar Zeeland werd ruim een kilometer per uur harder gereden. Etappe zestien werd met een gemiddelde van 44,6 afgewerkt.
"Op de rustdag wordt dinsdag bij een hoop ploegen de balans opgemaakt en zijn er heel veel die nog niks hebben gewonnen", noemt Stef Clement van IAM Cycling in gesprek met NU.nl een mogelijke verklaring.
"Bij ons wordt er geen donderspeech gegeven, maar we zijn ons er wel van bewust dat er iemand mee moet zitten en willen dat onze man in het klassement ook nog even wat opschuift voor de Alpen."
Geen snipperdag
Ploegleider Nico Verhoeven van Lotto-Jumbo heeft ook gemerkt dat de plekken in de kopgroep 'duur' zijn en dat met name de eerste uren van etappes razendsnel voorbij vliegen. "Sprinters- en klassementsploegen hebben allemaal andere belangen en die zijn heel groot."
"Als er een belangrijke renner lost, gaan de andere teams rijden. Dan wordt het een loodzware etappe waar niemand blij mee is, maar het lot bepaalt dat", aldus Verhoeven. "Er wordt in opdracht van een ploeg een hels tempo gereden en iedereen doet mee. Niemand kan een snipperdag nemen, want dan kom je te laat binnen en kun je naar huis."
Clement, rijdend voor IAM Cycling, denkt ook dat het wielrennen de hoge snelheden aan zichzelf te wijten heeft. "Er zijn zo ontzettend veel belangen. Dit is de enige sport ter wereld waar je met 22 verschillende ploegen in één wedstrijd zit."