Bram Tankink had er vrijdag de pest in dat zijn teamgenoot Wilco Kelderman de ritzege in de Tour de France net was misgelopen.

"Dit is zwaar klote natuurlijk, godverdorie. Hij heeft niet normaal hard gereden", verzuchtte de wegkapitein van Lotto-Jumbo in gesprek met NU.nl.

"Wilco heeft fantastisch gereden, echt heel goed en super. Het hele peloton heeft zich naar de klote gereden achter hem."

Tankink vond het wel frappant dat teams die volgens hem nauwelijks kans hadden op de overwinning, ook hielpen in de jacht op de kopgroep.

"Eigenlijk het hele peloton, zelfs ploegen die maar een half procent kans hebben om te winnen. Orica-GreenEdge of MTN-Qhubeka, wat doen die mannen daar? Het is kut."

Tien minuten

Zijn ploegleider Nico Verhoeven kon zich wel vinden in de woorden van Tankink. "MTN-Qhubeka gaat meerijden en ik vraag me af waarom, want die hebben absoluut geen winnaar."

"Hetzelfde met Orica-GreenEdge, daar snap ik niets van. Die hebben nog maar zes man in de ploeg. Beide teams staan uiteindelijk ook niet prominent in de uitslag."

Verhoeven denkt dat Kelderman zonder de inspanningen van die teams had gewonnen. De klimmer strandde nu op 200 meter van de streep. "Als Giant-Alpecin het alleen had moeten doen, hadden ze tien minuten voorsprong gehad. Bij hen moest de een na de ander afhaken."

"Dat zij rijden, snap ik wel. Dat geldt ook voor Tinkoff-Saxo met Peter Sagan en BMC met een superwinnaar als Van Avermaet, al wonnen zij zonder dat ze zelf hebben gereden. Ach, teams moeten het ook zelf weten. Ze zullen zich bij ons ook weleens afvragen waarom we gaan rijden."

Survival

Verhoeven was onder de indruk van het rijden van de gehavende Kelderman, die na een val vroeg in de Tour al lang last heeft van rugklachten. "Hij zat erbij terwijl hij nog niet optimaal is en heeft formidabel gereden. In het peloton losten allemaal dooie renners, er zat geen fut meer in."

"Zijn rug was blijkbaar geen beperking. In het peloton had hij er ook last van gehad. Het zou Wilco echt een boost moeten geven dat hij bijna een rit wint in de Tour terwijl hij niet honderd procent is. En dan ook nog een lastige rit onder zware omstandigheden met deze hitte. Echt chapeau."

Voor Kelderman is het tot nu toe een Tour met pieken en dalen. "Hij maakt nu alles mee net als veel andere jonge renners. De Tour staat boven alle andere wedstrijden en is echt een survival."