Rui Costa (Lampre-Merida), Dominik Nerz (Bora-Argon 18), Daniele Bennati (Tinkoff-Saxo), Rein Taaramäe (Astana), Johan Vansummeren (AG2R) en Ben Gastauer (AG2R) zijn woensdag in de elfde etappe van de Tour de France uit de koers gestapt.

De Portugese oud-wereldkampioen Rui Costa hield het op de flanken van de Tourmalet voor gezien. Dat gold ook voor de Est Taraamäe, die vanwege ziekte moest opgeven en zijn ploeg Astana met zeven renners achterliet.

Nerz, de kopman van Bora-Argon 18, kneep al vroeg in de elfde etappe van Pau naar Cauterets in de remmen.

De 25-jarige Duitser liet dinsdag al weten last te hebben van maagproblemen. Hij stond op de 21e plaats in het algemeen klassement, op ruim dertien minuten van geletruidrager Chris Froome.

"Ik heb vannacht amper geslapen. Ik ben uitgeput. Het doet ontzettend veel pijn om het team in de steek te laten. Opgeven is het ergste dat een wielrenner kan overkomen", verklaarde Nerz.

Nerz stond op de 21e plaats in het algemeen klassement op iets meer dan dertien minuten van leider Chris Froome. "We zullen onze tactiek moeten aanpassen", zei teammanager Ralph Denk. "Vanaf nu mogen alle renners voor hun kans gaan. We mikken op een ritzege."

Bennati

Bennati stapte een uur later ook af, na betrokken te zijn geraakt bij een valpartij. De Italiaanse teamgenoot van Alberto Contador speelde met een 92e plaats geen rol in het algemeen klassement.

De elfde etappe voert onder andere langs de Tourmalet, een berg van de hoogste categorie en eindigt met een finish bergop van de derde categorie.

Vansummeren was de derde uitvaller van de dag. De 34-jarige Belg hield het vlak voor de top van de Col d'Aspin voor gezien. "Johan is nooit helemaal hersteld van zijn valpartij in de derde etappe", aldus AG2R-ploegleider Vincent Lavenu.

De Franse ploeg kent nog een zorgenkindje. Romain Bardet, de huidige nummer 22 van het klassement, heeft last van een zonnesteek en moest overgeven tijdens de beklimming van de Col d'Aspin.