Merijn Zeeman kon zijn tranen niet bedwingen nadat Robert Gesink dinsdag verrassend naar een vierde plek reed in de eerste bergetappe van de Tour de France.

"Dit is heel emotioneel. Alles wat we met hem hebben meegemaakt, schiet door mijn hoofd", vertelde de ploegleider van Lotto-Jumbo met tranen in zijn ogen aan NU.nl.

Zeeman memoreerde de Giro van 2013 die Gesink ziek moest verlaten. Daarna worstelde de klimmer met hartproblemen en speelde familie-omstandigheden hem parten.

"Vorig jaar moest hij nog halsoverkop naar huis in de Vuelta terwijl hij een goed resultaat aan het neerzetten was. Die momenten heb ik blijkbaar ook in mijn hart opgeslagen. Ik heb er altijd van gedroomd dat hij zoiets weer eens zou kunnen doen."

Geschreeuwd

De waardering moet volgens Zeeman wel gaan naar Gesink zelf en zijn trainer Louis Delahaije. "We doen het met zijn allen, maar hij staat het dichtst bij hem en verdient maximale credits voor wat Robert laat zien. Daar neem ik echt tien keer mijn hoed voor af."

De vroege aanval die Gesink al op elf kilometer van de top plaatste, had Zeeman niet aan zien komen. "Daar heeft hij zijn instinct gevolgd en dat hadden we ook afgesproken. Ik heb hem naar boven geschreeuwd. Robert doet geen onbezonnen dingen, hij valt alleen aan als hij voelt dat het kan. Daar heeft hij genoeg ervaring voor."

Gesink is nu de nummer acht van het klassement op vier minuten en 35 seconden van leider Chris Froome, maar op nog geen anderhalve minuut van het podium. "Dit had ik nooit verwacht, maar op de volgende rustdag kunnen we pas zeggen hoe ver hij kan komen. Het kan straks weer anders zijn. We hebben steeds van dag tot dag geleefd en dat blijven we doen."

Kelderman

Voor de andere renners van Lotto-Jumbo was er wisselend succes. Laurens ten Dam kon lang bijblijven en werd 22e, Steven Kruijswijk kwam anderhalve minuut later over de streep als nummer 32. Wilco Kelderman, die met rugproblemen kampt, moest snel afhaken en had een achterstand van bijna veertien minuten.

"Laurens heeft heel goed gereden, Steven zal voelen dat zijn dagen nog gaan komen en Wilco heeft ongetwijfeld veel last van zijn rug gehad. We moeten kijken hoe het met hem is."