Robert Gesink sprak dinsdag na afloop van zijn vierde plek in de eerste bergetappe in de Tour de France van een 'superdag'.

De kopman van Lotto-Jumbo kwam op één minuut en 33 seconden van dagwinnaar en geletruidrager Chris Froome binnen in La Pierre Saint-Martin en klom zo naar de achtste plaats in het algemeen klassement.

Gesink reed op de slotklim zelfs enige tijd alleen op kop. "Ik voelde me goed, dus ik dacht: doe eens gek. Dat duurde iets meer dan een seconde, ik dacht er maar even over na. We hebben er niet over gesproken ofzo, ik dacht gewoon: gaan."

​De 29-jarige klimmer hoopte op het moment dat hij een voorsprong van zo'n 25 seconden had wel even op de dagzege. "Zeker. Stom eigenlijk, als je eraan denkt", zei de coureur van Lotto-Jumbo voor de camera van de NOS.

Uiteindelijk kon de Achterhoeker zijn voorsprong niet vasthouden en moest hij onder anderen Froome, Nairo Quintana en Tejay van Garderen laten gaan. "Ineens kwam Richie Porte voorbij met Froome in zijn wiel en ik hoopte dat ze stil zouden vallen."

"Later kwam ik in het wiel bij Van Garderen en hij viel wel stil. Toen ben ik maar doorgereden", aldus Gesink, die 'kapot' over de meet kwam in de Pyreneeën.

Tevreden

Ondanks zijn sterke dag wil de beste Nederlander in het klassement niet te ver vooruitkijken. "Vandaag was ik heel goed, maar morgen zien we wel weer", bleef de Achterhoeker bescheiden. "Ik voelde me sterk, dat zeker."

Gesink, die onder anderen voormalig winnaars Alberto Contador en Vincenzo Nibali ver achter zich liet, was al met al content met zijn eerste serieuze Tourrit in de bergen. "Ik ben tevreden, maar weet dat er nog veel meer komt. Vandaag was een superdag en goede dagen moet je pakken."

Bekijk alle klassementen