Ivan Basso ondergaat woensdag een operatie om de aard van zijn teelbalkanker verder te onderzoeken.

Dat meldt zijn ploeg Tinkoff-Saxo dinsdag. De Italiaan verliet maandag de Tour de France nadat zijn ziekte aan het licht kwam. 

Basso is dinsdag al onderzocht in het San Raffaele-ziekenhuis van Millaan. Daarbij is vastgesteld dat de aandoening geen verband houdt met de sportieve activiteiten van de 37-jarige klimmer.

Tijdens een emotionele persconferentie van de ploeg op maandag maakte Basso het nieuws zelf bekend. Hij was enkele uren daarvoor op de hoogte gesteld van de diagnose.

Tinkoff-ploegleider Steven de Jongh zei dat de ploeg geschokt is door het nieuws over Basso. "Het is een heftig bericht dat hard aankomt. Ik hield het niet droog toen hij het vertelde. We waren allemaal emotioneel", aldus de Nederlandse oud-prof.

Gele trui

Basso, tweevoudig winnaar van de Ronde van Italië, viel in de vijfde etappe en stootte met zijn testikels tegen het zadel.

"Na de ploegentijdrit is een echo gemaakt en konden ze al zien dat er iets mis was. Een uroloog in het ziekenhuis van Pau kwam al snel met de diagnose", vertelde De Jongh, die daar aan toevoegde dat Tinkoff met kopman Alberto Contador de Tour wil winnen voor Basso.

"In Parijs geven we dan de gele trui dan aan Ivan."