Lars Boom beleefde vorig jaar met een ritzege de mooiste Tour de France van zijn leven. Dit jaar keert de zieke Astana-renner al na negen etappes huiswaarts.

"Het is zeker een contrast, dit is echt een domper omdat ik graag nog iets wilde laten zien", laat de Brabander weten aan NU.nl.

De 29-jarige Boom kende een moeilijk begin toen wielerbeweging MPCC bekendmaakte dat hij niet mocht starten vanwege te lage cortisolwaarden. Astana en de UCI negeerden dat verzoek.

De afgelopen dagen kreeg Boom last van hoge koorts. "Het zijn stormachtige dagen geweest. Ik voelde me de laatste dagen heel goed worden. Er zat weer een beetje snee op. Ik wilde graag nog iets voor de ploeg betekenen."

Boom was op de rustdag nog lovend over de ambities van Vincenzo Nibali en wilde zijn kopman graag nog helpen. "Die is ondanks zijn achterstand zeker nog niet aan het opgeven."

Najaar

Door zijn eigen opgave heeft Boom wel de tijd om zich te richten op belangrijke doelen in het najaar. Hij rijdt in augustus de Eneco Tour, die hij in 2012 won, en wil in september pieken op een voor hem geschikt parcours bij het WK in het Amerikaanse Richmond.

"Daar ga ik me nu voor klaarstomen en dat wordt misschien iets makkelijker. Natuurlijk had ik hier in de Tour ook nog doelen omdat de Eneco Tour eraan komt en ik daar goed wil zijn."

Ploegleider Giuseppe Martinelli verwacht in ieder geval prestaties in het najaar. De Italiaan was kritisch op Boom na de waaierrit waarin Nibali kostbare tijd verloor. "Hij moet ook kritisch zijn en heeft groot gelijk. Die resultaten komen er wel."