Laurens ten Dam werd in de eerste Tourweek overladen met complimenten omdat hij besloot door te fietsen nadat zijn schouder uit de kom was.

"Er kwamen niet normaal veel renners naar me toe die ik nog nooit had gesproken en die zeiden: 'verdomme, je bent wel een bikkel'", vertelt de klimmer aan NU.nl.

"Er zijn hele stukken geschreven in Spaanse, Noorse en Australische kranten waarin ik bij wijze van spreken de hardste man in het peloton werd genoemd."

De 34-jarige Ten Dam voelt zich gevleid, maar wordt liever gewaardeerd om zijn prestaties. "Ik wil niet per se als harde man bekend staan, er hoort wel iets van een prestatie bij. Vorig jaar werd ik negende en daar was ik trotser op."

"Ik zou het liefst toch nog een rit winnen net als Gert-Jan Theunisse in 1989. Die reed ook rond met gebroken ribben en bloed op zijn hoofd, maar had wel de bergtrui om zijn schouders. Hij werd natuurlijk ook nog vierde, dat gaat mij dit jaar helaas niet meer lukken."

De renner van Lotto-Jumbo staat door zijn overlevingstocht in de hectiek van de Tour op ruim een uur van leider Chris Froome. Het betekent wel dat hij de ruimte krijgt bij een ontsnapping. "Als ik nog een rit weet te winnen, mag ik mijn carrière wel als geslaagd beschouwen. Ik ga elke kans om aan te vallen pakken."

Heb je in de dagen na die val nog getwijfeld om door te gaan?
"Het moment dat ik daar lag, was de enige keer dat ik dacht dat ik naar huis ging. Dat wist ik heel snel om te draaien. Daarna zag ik het alleen in de rit van woensdag door de regen en de wind even slecht zitten. Ik had overal veel pijn, maar daarna is het steeds beter gegaan. Aan de val zelf heb ik nooit meer gedacht. Ik ben altijd best wel goed in de knop omzetten, dat is echt een kwaliteit als sporter."

Hoe gaat het nu fysiek met je?
"Goed, het was drie dagen zeuren en nu konden ze me na mijn fout in de ploegentijdrit al weer aanpakken op andere dingen dan mijn schouder, dat is een goed teken. Er zijn wel twijfels richting de eerste bergrit, maar niet over mijn schouder. Dat gaat meer over de conditie, al is dat gebruikelijk. Niemand heeft zijn klimmersbenen nog gevoeld deze Tour."

Mis je de druk van het klassement?
"Soms wel, het brengt veel spanning met zich mee en haalt soms het beste in me naar boven. Ik moet die druk nu bij mezelf oproepen tijdens de rit om in die optimale 'afzienmodus' te komen. Dat is me eerder dit jaar gelukt toen ik niet in het klassement stond in Zwitserland en Californië, dus dat zal wel lukken."

Geeft het ook rust om niet aan een klassement te hoeven denken?
"Zeker, dat kan ik niet ontkennen. Het is lang geleden dat ik me daar helemaal niet druk om hoefde te maken. Het is even niet anders, maar ik hoop nu gewoon een paar keer in een ontsnapping te zitten. Er zullen alleen heel veel renners zoals ik zijn, zelfs Thibaut Pinot heeft al een grote achterstand en krijgt de ruimte. Voor de ploeg hoop ik met heel mijn hart dat Robert Gesink zijn niveau haalt in de bergen. Dan kan hij echt een goed klassement neerzetten, want er vallen altijd wel renners tussenuit."