Lars Boom realiseert zich dat het voor zijn kopman Vincenzo Nibali moeilijk wordt om de Tour de France nog te winnen.

"Meer dan twee minuten achterstand op een Chris Froome in topvorm is niet niks. Ik hoop dat hij ten aanval trekt en nog een paar ritten probeert te winnen", zegt de Astana-renner tegen NU.nl.

Het is voor Boom na zijn vertrek bij Belkin wennen om de Tour te rijden in dienst van een favoriet. "Hij moest op de rustdag aan iedereen uitleggen waarom het niet goed gaat. Het brengt wel iets meer spanning met zich mee."

Als Nibali wegzakt in het klassement, biedt dat wellicht kansen voor Boom om voor eigen succes te gaan. "Als hij meer tijd aan de broek krijgt, komt die mogelijkheid er misschien. Daar heb ik nog niet zo over nagedacht."

Stress

De 29-jarige Boom had in de eerste Tourweek wel wat anders aan zijn hoofd. Door lage cortisolwaarden dreigde een startverbod. Astana liet hem toch vertrekken en de commotie die daarop volgde, kostte veel energie.

"Ik moest veel met de pers praten en dat zorgde voor stress. Ik sliep wat minder uurtjes en de vermoeidheid die dat met zich meebrengt is niet bevorderlijk. Met dat soort dingen moet ik ook leren leven."

Het doet Boom nog steeds pijn dat hij ondanks een geslaagde hertest van Astana onder een vergrootglas is komen te liggen. "Het is lullig dat er in de wielersport met twee maten gemeten wordt en dit nu naar buiten komt."

Boom doelt op de wielerbeweging MPCC, die hem een startverbod oplegde dat niet ondersteund werd door de internationale wielrenunie UCI. "Ik ben altijd fel tegen doping geweest en dat ben ik nog steeds."

Echt zorgen over zijn gezondheid heeft Boom zich naar eigen zeggen nooit gemaakt. "Ik voelde me niet moe en gewoon prima. We hebben een heel medisch team en die zullen zeker wel ingrijpen als er iets is. Dat is niet het geval geweest."

WK

Toch is Boom op de rustdag wat grieperig geworden. De Brabander heeft verhoging. "Misschien is maximaal gaan in de ploegentijdrit wel de druppel geweest. Ik heb er altijd wel een beetje last van dat ik snel verkouden ben. Ik hoop niet dat het doorzet."

Ondanks die klachten heeft Boom de laatste dagen weer kunnen genieten van de Tour. "Het plezier was weer terug en dat had ik wel even nodig. Het was volkomen stress en nu wordt het in de bergen waarschijnlijk weer relaxed. Met goede benen vind je het plezier ook sneller terug."

Ondertussen denkt Boom stiekem al weer aan de wedstrijden na de Tour. "Ik hoop Parijs te halen en in het naseizoen nog mooie dingen te laten zien. Ik rijd de Eneco Tour en daarna wat eendagskoersen richting het WK."

Bondscoach Johan Lammerts heeft Boom nog niet officieel in zijn ploeg opgenomen. "Maar ik heb al een paar keer contact met hem gehad en hij heeft zijn selectie redelijk op orde. Ik kreeg toevallig net ook een mailtje over de Olympische Spelen. Wat daarin stond? Dat zeg ik niet."