Steven Kruijswijk heeft het in de eerste week van de Tour de France met opzet rustig aan gedaan. De nummer zeven van de Giro d'Italia wil vanaf dinsdag vlammen in de bergen.

"Het was de bedoeling dat ik niet te veel energie zou verspelen en ook niet te veel in beeld zou zijn", zegt Kruijswijk op de rustdag tegen NU.nl.

"Natuurlijk was het hectisch en moet ik altijd wel een beetje mee in de gekkigheid van de Tour, maar ik had niet de stress om voorin het peloton te moeten zitten."

Kruijswijk (28) staat in het klassement al op meer dan een halfuur, een achterstand die ruimte biedt voor ontsnappingen in de bergen. "Het was deze week uitzitten en nu hopen op de benen van de Giro."

In hoeverre is de Tour rijden anders dan de Ronde van Italië?
"Daar stonden niet alle toppers aan de start en hier is het niveau in de breedte wat hoger. Nu komt het terrein waar ik me beter bij voel. Hier moet ik het echt laten zien en daar komt wel druk bij kijken. Tot nu toe was het relaxter en kon ik af en toe laten lopen."

Kopman Robert Gesink moet ook steun krijgen in de bergen. Is het moeilijk om de balans te vinden tussen die taak en aanvallen?
"Waar nodig zal ik zeker helpen, maar ik denk ook dat ik mee moet gaan in een ontsnapping om voor een rit te gaan. Robert moet gewoon zo lang mogelijk de ploeg van de leider volgen en daarachter zullen jongens eraf waaien. Heel veel kunnen wij op de slotklim niet doen en we moeten zeker niet vergeten om in de aanval te rijden. Laurens ten Dam en Wilco Kelderman zijn er ook nog. We zullen nooit met z'n drieën aanvallen, dus er is altijd iemand bij Robert."

Maakt Gesink indruk op jou in de eerste week?
"Tot nu toe rijdt hij heel erg scherp en is hij tegelijk heel relaxed. Hopelijk kan hij die lijn doortrekken richting de Pyreneeën. Ik weet uit de Giro dat een klassement rijden wel veel energie vreet. De druk zit er altijd op."

Hoe gaan jullie in een koers met zo'n hoog niveau een rit winnen?
"Het hangt er een beetje vanaf hoe de grote ploegen koersen. Froome en Sky zullen controleren, dan is het aan de anderen om te bepalen of ze volgen of hem de vernieling in willen rijden. Ik moet een beetje geluk hebben dat ik de ruimte krijg, want de jongens uit de top tien ga ik er niet af rijden. Ik denk eigenlijk dat ze in de Pyreneeën nog redelijk terughoudend zullen zijn. Pas in de Alpen wordt het alles of niks en daarom moet ik nu profiteren. Sky gaat echt niet gelijk op mij jagen."

Kan er een moment komen dat jullie op Robert moeten wachten?
"Ik denk niet dat we in die situatie komen, zeker niet als we kans hebben op een zege. We moeten gewoon aanvallend koersen om de wedstrijd mooier te maken."

Een ritzege is belangrijker dan een klassement.
"Dat zou inderdaad heel veel glans aan onze Tour geven. Bij een klassement rijden is vooral de manier waarop belangrijk. Hoe ik in de Giro heb gereden, spreekt mensen wel aan omdat ik veel aanviel. Andrey Amador werd vierde en die hebben we nooit gezien. Niemand weet wie dat is. Eigenlijk is een klassement rijden heel saai. Het is aanhaken, afwachten en zo min mogelijk tijd verliezen. Ik vind aanvallend koersen veel leuker en daarom was het misschien maar goed dat ik in eerste instantie veel tijd verloor in de Giro."

Dus na de Tour weet iedereen nog beter wie jij bent.
"Het Nederlandse publiek gaat me zeker nog een keer zien."