NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de eerstvolgende etappe in de Tour de France. Vandaag is dat Jetse Bol van Join-S|De Rijke, die vooruitblikt op de eerste echte bergrit.

De renners kenden maandag een rustdag, maar mogen vandaag direct aan de bak met een aankomst bergop van de hoogste categorie. Hoe lastig is het om direct zo'n etappe te rijden?
"Je moet tijdens een rustdag bezig blijven. Vaak wordt er nog wel pittig getraind, want als je je benen niet actief houdt, krijg je het de volgende dag vaak lastig. Het verschilt per persoon, maar de meeste renners weten wel hoe ze zich hierop moeten voorbereiden. De kopmannen zijn tegenwoordig ook in de vlakke etappes gefocust. Ook daar willen ze constant van voren zitten, dus ze hebben in grote rondes elke dag die focus nodig."

Chris Froome was de grote winnaar in de ploegentijdrit. Hij zei maandag op de rustdag dat hij niet gaat aanvallen. Geloof je dat?
"Ik geloof wel dat hij zich rustig houdt tot hij goed kan uitpakken. Het is sowieso nog wat vroeg, de bergen beginnen nu pas. Hij heeft een heel goede uitgangspositie en zal dus geen gekke dingen doen. Het is vooral aftasten. Nairo Quintana en Alberto Contador hebben nu al een achterstand, dus ik ben benieuwd wat zij gaan doen. Het zou kunnen dat ze gaan aanvallen, maar omdat de bergen nu pas beginnen, zijn alle klimmers nog vers. Ik ben wel benieuwd hoe Contador is na het rijden van de Giro. Het lijkt me niet ideaal om als enige favoriet zo'n zware ronde te hebben gereden."

Laurens ten Dam en Wilco Kelderman zijn in de eerste week hard ten val gekomen. Hebben ze genoeg tijd en rust gehad om weer een goed niveau te halen?
"Ik hoop het wel, al is het moeilijk oordelen hoe ernstig zo'n kwetsuur echt is. Ten Dam zei dat hij mikt op de Alpen, dus die heeft nog even te gaan. Ze zijn beiden geen bedreiging in het klassement meer, dus dat kan in hun voordeel werken. Het peloton geeft hen dan makkelijker de ruimte en met een beetje geluk zitten ze een keer in de juiste ontsnapping. Dan is het vooral tot hoe ver ze het vol kunnen houden. Een Nederlands dagsucces zou natuurlijk heel mooi zijn."

Maandag kwam het bericht naar buiten dat er teelbalkanker bij Ivan Basso is geconstateerd. Wat voor effect heeft dit nieuws op de rest van de Tinkoff-Saxo-ploeg?
"Ze zullen er in ieder geval alles aan doen om het moreel hoog te houden. De ploeg zei maandag al dat ze met Contador als kopman het geel naar Parijs willen brengen. Zo'n bericht kan ook als extra motivatie werken voor de ploeg."