Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Robert Gesink

Gesink verwacht dat het 'stuivertje wisselen' wordt in Tourklassement

Robert Gesink richt zich na een goede eerste Tourweek vooral op het klassement, maar de kopman van Lotto-Jumbo houdt met de bergen op komst ook hoop dat hij een etappe kan winnen.
Door NU.nl/Charlie Bootsman

"Een ritwinst is meer waard dan een negende of tiende plaats in het eindklassement, maar hoe hoger je gaat, hoe moeilijker die vraag wordt", zegt Gesink maandag op de rustdag in gesprek met NU.nl.

"Het ligt er ook een klein beetje aan welke rit het is. Een Touretappe is een Touretappe, maar als je op Alpe d'Huez kan winnen, is het wel heel veel waard", verwijst de 29-jarige Achterhoeker naar de voorlaatste rit die eindigt op de 'Nederlandse berg'.

Gesink staat na de eerste negen etappes op een vijftiende plaats in het algemeen klassement, op 2 minuten en 52 seconden van geletruidrager Chris Froome. De nummer vier van de Tour van 2010 voelt zich goed na de hectische eerste Tourweek.

"Ik denk dat ik na de Ronde van Zwitserland vermoeider was dan dat ik nu ben. Op dit moment voel ik me goed en sta ik er redelijk relaxed in."

Vraagteken

Toch is het voor Gesink ook een vraagteken hoe de benen zullen zijn als het peloton dinsdag de eerste zware klim van deze Ronde van Frankrijk tegenkomt. De tiende etappe eindigt op boven op La Pierre-Saint-Martin, een col van buitencategorie in de Pyreneeën.

"Ik ben echt benieuwd hoe ik ervoor sta. Zo'n eerste bergrit is even wennen en heel anders fietsen na een week vol vlakke etappes, maar dat geldt voor een heleboel renners."

Lotto-Jumbo koos er mede daarom voor om maandag de slotklim van dinsdag te verkennen. "Ik ben blij dat we vandaag hard die klim hard zijn opgereden", aldus Gesink.

De eerste rustdag in de Tour in beeld

De beste Nederlander in het klassement zei voor de Tour dat het lastig voor hem zou zijn om te concurreren met de 'grote vier' Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. Hij vindt het lastig in te schatten hoe de verhoudingen momenteel liggen bij de renners die daar net achter zitten.

"Over het algemeen is het een beetje stuivertje wisselen in een grote ronde. Je hoopt dat iemand zich een keer verslikt in een zware rit, en dat ik dat zelf niet ben. Het vertrouwen is wel groter geworden door de goede eerste week, maar de spanning neemt natuurlijk ook wel toe."


Lees meer over:

Robert GesinkTour 2015

Aanbevolen artikelen