Ivan Basso lijdt aan teelbalkanker, zo heeft hij laten weten op de rustdag in de Tour de France.

De 37-jarige Italiaan van Tinkoff-Saxo verlaat per direct de Ronde van Frankrijk.

Basso kwam in de vijfde etappe ten val en hield daarna last van zijn teelbal. In het ziekenhuis is een kwaadaardig gezwel ontdekt, zo vertelde hij.

Maandag hoorde Basso van de diagnose. "Ik word zo snel mogelijk geopereerd." Later op de dag plaatste hij een reactie op Facebook.

"Ik ga dit gevecht vastberaden aan door alle positieve berichten van jullie. In de tussentijd juich ik voor Tinkoff-Saxo en hoop ik dat Contador straks in Parijs de gele trui draagt."

Volgens de dokter van Tinkoff-Saxo heeft Basso een kans van 98 of 99 procent om volledig te herstellen.

Video: Basso maakt zijn ziekte bekend

Zware klap

De Italiaan was in deze ronde een van de helpers van Alberto Contador. De Spanjaard zat naast Basso tijdens de persconferentie.

"Het is een zware klap voor het hele team", zei de tweevoudige Tourwinnaar. "Van de afgelopen 180 dagen hebben we er samen 120 doorgebracht."

Basso won in 2006 en 2010 de Ronde van Italië. In 2004 en 2005 eindigde de klimmer respectievelijk als derde en tweede in de Tour de France.

In 2007 werd hij voor twee jaar geschorst wegens zijn vermeende banden met 'dopingdokter' Eufemiano Fuentes, die bloedtransfusies uitvoerde bij renners.