Chris Froome denkt dat hij in de bergetappes van de Ronde van Frankrijk minimaal net zo sterk zal presteren als in 2013, toen hij de Tour de France overtuigend won.

"Ik ben frisser dan twee jaar geleden. Mentaal ben ik ook beter voorbereid op de Tour", sprak de 30-jarige geletruidrager van Team Sky maandag op een persconferentie tijdens de rustdag.

"In 2013 won ik bijna elke race in de aanloop naar de Tour, waardoor ik tijdens de tweede helft van de Ronde van Frankrijk moe was."

Froome heeft na negen etappes een voorsprong van twaalf seconden op nummer twee Tejay van Garderen.

Alberto Contador moet al meer dan een minuut goedmaken, terwijl Nairo Quintana (1.59 minuut) en titelverdediger Vincenzo Nibali (2.22 minuten) nog meer schade hebben opgelopen in de eerste week.

"Voorlopig is dit een droomscenario", erkent Froome, die vorig jaar halverwege de eerste week moest opgeven na enkele valpartijen. "Ik sta er fantastisch voor."

"Ik verwacht niet dat het onmogelijk is voor de concurrenten om de boel op zijn kop te gooien. We moeten nog een eind. Ik denk dat Quintana gaat proberen tijd goed te maken, maar als je één van de grote klassementsmannen bent en je verliest elke dag tijd, dan kan het nooit goed zitten met de moraal."

Pyreneeën

Dinsdag trekt het Tour de France-peloton de Pyreneeën in met een aankomst op La Pierre Saint-Martin.

"Het is niet de zwaarste bergetappe, maar wel de eerste. De hele wereld zal ernaar kijken, het wordt een belangrijke dag."

Bekijk alle klassementen