Alberto Contador erkent dat hij nog steeds in onzekerheid verkeert over zijn vorm. De 32-jarige Spanjaard sloot zondag de eerste Tour de France-week af op de vijfde plaats, op iets meer dan een minuut van geletruidrager Chris Froome.

"Tijdens de eerste rustdag in de Ronde van Italië had ik alles meer onder controle. Ik wist hoe mijn lichaam op bepaalde zaken zou reageren", verwijst Contador in gesprek met Cyclingnews naar zijn eerdere optreden in een grote ronde dit seizoen.

"Nu is dat een onzekere factor. Momenteel mis ik de frisheid die andere renners wél hebben. Misschien helpt het me als iedereen moe wordt. Het herstel na een inspanning wordt cruciaal."

Contador - de enige Tourfavoriet die de Giro d'Italia reed - is in elk geval blij dat de hectische eerste week erop zit. "Ik geloof dat er nog veel kan gebeuren in deze Tour, iedereen kan een slechte dag hebben. Regelmaat is de sleutel en hopelijk speelt dat mij in de kaart."

De kopman van Tinkoff-Saxo sluit niet uit dat hij dinsdag in de bergrit met aankomst op La Pierre Saint-Martin de aanval opent op Froome.

"Het is een heel zware klim. We zullen zien hoe ik de rustdag doorkom, maar ik behoor tot de renners die aanvallen als er een kans is."