De ploegleiding van Lotto-Jumbo was zondag niet helemaal tevreden over de ploegentijdrit in de Tour de France.

"Het was een degelijke tijdrit, maar we hebben niet op de toppen van onze kunnen gepresteerd", vertelt Mathieu Heijboer tegen NU.nl.

De trainer en specialist op het gebied van tijdrijden zag Laurens ten Dam en Bram Tankink tot zijn ongenoegen snel afhaken.

"Laurens maakte een schakelfout en Bram was niet bij machte om te volgen. Hij kon vanochtend niet mee verkennen vanwege problemen met zijn zitvlak en was dus al een onzekerheidje."

"Op het moment dat die twee weg waren, kwam er wel ineens lijn in de groep en ging het op het oog erg goed. Vooral Robert Gesink, Wilco Kelderman en Jos van Emden hebben het supergoed gedaan."

Heijboer investeerde dit seizoen veel in de tijdrit en dat resulteerde in een goed individueel optreden van zijn renners in Utrecht, als team kan het echter nog beter. "Ik wil ook in de ploegentijdrit een superprestatie en dat was dit niet. Ik zou er graag nog een paar procentjes bij hebben."

Kleine verschillen

Merijn Zeeman had 'stiekem wat meer verwacht' van de ploegentijdrit, al was de negende plaats in de eindrangschikking niet slecht voor de Nederlandse ploeg. "Het was gewoon kut dat Bram moest afhaken, je mag niks tegenkomen in zo'n tijdrit."

"Ik weet uiteindelijk niet of het zo'n groot nadeel was, want we moeten toch zo hard mogelijk die slotklim op en dan gaat het er echt om of die vijfde of zesde man mee kan. Gelukkig zijn het allemaal kleine verschillen, het klassement zal in de bergen worden gemaakt."

Kopman Gesink staat nu vijftiende op bijna drie minuten van leider Chris Froome. De Achterhoeker rekent op de steun van Tankink in de bergen, maar het is de vraag hoe fit de wegkapitein nog is. "De rustdag komt erg goed uit", zegt Heijboer. Zeeman maakt zich geen zorgen. "Ik denk wel dat het goedkomt."