Chris Froome behield zondag in de ploegentijdrit in de Tour de France de gele trui en gaat dus met voorsprong de bergen in. De Brit is vooral van plan die voordelige marge te verdedigen in de eerste Pyreneeënrit.

Dinsdag koerst het peloton na een rustdag naar La Pierre-Saint-Martin voor de eerste rit met aankomst bergop.

"We zullen maandag bepalen welke tactiek we gaan hanteren, maar de druk ligt niet op mijn schouders. Het is meer aan de anderen om aan te vallen om de gele trui van mij af te pakken", stelde Froome na de tweede plek van Sky in de ploegentijdrit, op één seconde van winnaar BMC.

Kopman Tejay van Garderen van die Amerikaanse formatie staat in het algemeen klassement nu tweede op twaalf seconden van de Brit. Grote concurrenten als Alberto Contador (1.02), Nairo Quintana (1.59) en Vincenzo Nibali (2.22) staan al op veel grotere achterstand.

"De grootste uitdager is nu Van Garderen", aldus Froome, die zeer tevreden is over zijn eerste Tourweek. "Als je mij vooraf had gezegd dat ik nu het geel zou dragen, had ik je nooit geloofd. Het eerste deel van de Tour had niet beter kunnen gaan voor mij."

De Tourwinnaar van 2013 is met name verrast dat hij al zo ver voor staat op titelverdediger Nibali. "Voor de Tour zag ik hem als mijn grootste rivaal, dus ik ben verbaasd over het grote verschil met hem."

Bekijk alle klassementen