Robert Gesink gaat als hoogst genoteerde Nederlander de eerste rustdag in van de Tour de France. Hij passeerde zondag na de ploegentijdrit Bauke Mollema.

De 29-jarige Achterhoeker presteerde met zijn ploeg Lotto-Jumbo iets beter dan het Trek van Mollema in de rit tegen de klok in Bretagne.

De Nederlandse formatie zette met 33.29 de negende tijd neer op 1 minuut en 14 seconden van winnaar BMC. Trek deed negen tellen langer over de 28 kilometer en eindigde als elfde.

Beide Nederlanders zakten wel een paar plaatsen in het klassement. Gesink is de nummer vijftien op 2 minuten en 52 seconden van geletruidrager Chris Froome, terwijl Mollema één plekje lager staat met een achterstand van 2.56.

Gesink, die na acht ritten op de elfde plaats stond in de strijd om de gele trui, had een achterstand van zeven seconden op Mollema.

Ten Dam

Bij Lotto-Jumbo haakte Bram Tankink vroeg af. Laurens ten Dam kampte bovendien met een technisch defect, zo vertelde zijn ploeggenoot Sep Vanmarcke.

"Het was geen toptijd, maar we hebben de schade nu zo goed mogelijk beperkt", meldde de Belg aan de NOS.

Froome behield de gele trui. Tejay van Garderen kwam door de zege van BMC wel één seconde dichterbij en de Amerikaan staat nu tweede op twaalf tellen.

De Tour de France gaat dinsdag verder met een bergetappe.

Bekijk alle klassementen