Eén van de meest opmerkelijke momenten van de eerste Tourweek vond plaats in de bus van Astana. Lieuwe Westra kwam donderdag nietsvermoedend het tijdelijke onderkomen van zijn team in, deed zijn helm af en stond ineens oog in oog met Chris Froome.

De Sky-renner was verhaal komen halen na een 'dure' valpartij in de slotfase van rit zes. Tony Martin ging onderuit en nam in zijn val onder anderen Tejay van Garderen, Warren Barguil, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali mee. Er zullen zelden zoveel klassementsrenners tegelijk tegen het asfalt zijn gegaan in de Tour.

Nibali zorgde er bijna voor dat Froome ook tegen de vlakte ging, maar de Brit bleef door capriolen die in het circus niet zouden misstaan overeind. De Italiaan schreeuwde vervolgens zoiets als 'hé Froome, wat doe je?' in de veronderstelling dat de Sky-kopman zijn val had veroorzaakt. Froome was daar niet van gediend en meldde zich schoorvoetend bij de Astana-bus.

Zo kwam het dat de Tourwinnaars van de afgelopen twee jaar ineens samen in de bus naar de herhaling van een valpartij stonden te kijken. Wat had ik graag in die bus willen zitten, maar ik stond ernaast tussen een leger Italiaanse cameramannen en verslaggevers. Froome had de bus al verlaten en ze wilden een verklaring van Nibali.

Ik had het hele verhaal inmiddels gehoord en wilde ook uitleg, een heuse rel in de Tour en ik ben er zowaar bij. Eigenlijk alleen omdat ik Lars Boom wilde spreken over zijn hectische week, maar de Brabander koos eieren voor zijn geld en sprintte de auto in naar het hotel. Ik ving nog net een glimp van hem op en stuitte op een dichte autodeur.

Voetballers

Terug naar de 'rel': waar is ploegleider Giuseppe Martinelli? De 'oude baas' staat Eurosport te woord in het Italiaans en daar begrijp ik niks van. Hé, daar is teambaas Dave Brailsford van Sky die met hem gaat praten. Ze wisselen wat woorden en lijken de vrede te tekenen. Dat was kennelijk nodig, dan moet het een flinke ruzie zijn geweest.

Zoals na elke etappe duurde het even voordat Nibali volledig gesoigneerd de bus uitkwam en de bestorming van zijn landgenoten onderging. De uitleg ging uiteraard ook in het Italiaans, maar de perschef was zo vriendelijk om het te vertalen. Zo moet het ongeveer zijn gegaan.

Journalist: "Waar ging die ruzie over?" Nibali: "Het stelde niet veel voor. We dachten allebei dat de ander schuldig was aan de val, maar dat was niet zo." Journalist: "Er zijn echt geen problemen tussen jullie?" Nibali: "Nee hoor." Journalist: "Echt niet?." Nibali: "Nee hoor." Journalist: "Weet je het zeker?." Nibali: "Ja, ik weet het zeker."

De 'Haai van Messina' sloot af met een veelzeggende opmerking uit het wielercircuit. Het journaille was benieuwd of Nibali nog verwondingen had overgehouden aan de val: "Nee, we zijn wielrenners hè, geen voetballers." Het lijkt wel een trend dat wielrenners geen moment onbenut laten om een sneer uit te delen aan de in hen ogen verwende voetballers die vaak veel meer geld verdienen.

Nieuwe ploeggenoot

Geen rel dus, geen vliegende bidons, geen rennersvrouwen die elkaar in de haren vliegen. Westra verlaat de bus, misschien heeft hij nog iets spannends gadegeslagen. De Fries begint luchtig en dat belooft veel goeds: "Ik sta in die bus en zie ineens Froome staan. Ik dacht: hé een nieuwe ploeggenoot."

Ik lach om zijn gevatte opmerking, ook in de hoop dat er een heftig verhaal gaat volgen. "Ze zeiden wat en toen was het weer goed."

Ik verlaat de parkeerplaats van de bussen en bel ik mijn collega's op de redactie om te vertellen dat Froome de bus van Nibali heeft opgezocht. Oh ja, en wat gebeurde er? Nou, eigenlijk niets.

Verslaggever Charlie Bootsman volgt de Tour voor NU.nl en schrijft regelmatig een blog.