Luca Guercilena zag Bauke Mollema zaterdag een sterke indruk maken op de Mûr-de-Bretagne. De teambaas van Trek denkt dat de negende plek aantoont dat de kopman klaar is voor de serieuze bergetappes.

"Als hij op de korte en explosieve klimmetjes qua power bij de besten hoort, betekent het dat hij ook competitief is op de lange beklimmingen", voorspelt Guercilena tegen NU.nl. Mollema had volgens hem wel hoger kunnen eindigen in etappe acht.

"Hij zat te ver van achteren bij de laatste bocht, anders had hij misschien wel mee kunnen doen voor de ritwinst. Dat is jammer, want hij kwam juist goed terug en won veel posities. Toch zijn we blij met deze prestatie."

Mollema kon het zich ook niet permitteren om tijd te verliezen met de ploegentijdrit van zondag in het verschiet. Trek mist met de uitgevallen Fabian Cancellara de motor van het team en dat kan volgens Guercilena anderhalve minuut schelen. Mollema denkt dat het wel meevalt.

"Dat hoop ik natuurlijk ook, maar ik ben liever realistisch en er is een groot risico dat we twee of drie seconden per kilometer verliezen. Het wordt ingewikkeld. Voor veel andere teams is het parcours perfect en ze hebben ook nog alle negen renners in koers."

Vertrouwen

Als Mollema veel minuten verliest, zal hij die vanaf dinsdag in de Pyreneeën moeten terugpakken. De verwachting is dat de topfavorieten elkaar weinig ruimte gaan geven, maar bij de klimmers die daarachter normaal gesproken om plek vijf strijden is dat nog de vraag.

"Het is een beetje afwachten, we moeten zien waar we staan. Als de benen er zijn, moet hij elke kans pakken om tijd terug te winnen. Hij heeft de vorm, maar we kunnen het pas echt zeggen na de eerste bergetappe. Het vertrouwen is er in ieder geval."

Na acht ritten staat Mollema tiende in het klassement met een achterstand van 1 minuut 32 op geletruidrager Chris Froome. Trek begint om 15.50 uur aan de ploegentijdrit van 28 kilometer tussen Vannes en Plumelec.