Lars Boom en Lieuwe Westra moeten zondag in de ploegentijdrit van de Tour de France er mede voor zorgen dat kopman Vincenzo Nibali in ieder geval niet te veel tijd verliest op de concurrenten in het algemeen klassement en het liefst tijd wint.

In het Critérium du Dauphiné kregen beide Nederlanders van Astana eerder dit seizoen al een voorproefje. ''Ik moest toen op het laatst lossen, maar heb me die dag wel helemaal uit elkaar getrokken'', vertelde Boom zaterdag in Rennes bij de start van de achtste etappe.

Westra vergeleek de uitdaging van zondag met de ploegentijdrit in de Ronde van Romandië. ''Ook daar ging het in de slotkilometers bergop. Dan probeer je op het vlakke de vijf man die moeten finishen een beetje te ontzien."

"Ik zal nu ook een van de renners zijn die het tot aan de klim moet doen. Net als Lars normaal gesproken.'' Astana werd in de Dauphiné tweede, in Romandië vijfde.

Het plan is nog niet besproken, maar ook Boom kent zijn rol zondag. ''Ik heb er zin in, ik voel me goed. Natuurlijk doet een ploegentijdrit pijn, zoals in de Dauphiné. Maar dan weet je ook vaak dat het een goede tijdrit is.''

Ook Westra heeft er zin in, terwijl het toch een spannende dag is waarin je met slechte benen je ploeggenoten direct benadeelt. ''Als je goed bent is het leuk. Ik kijk er niet tegenop. Dat is dus een goed teken.''

Relaxed

Voor Boom begon de Tour in Utrecht met een hoop stress nadat een te lage cortisolwaarde zijn deelname op de tocht zette. Omdat Astana geen vervanger mocht opstellen, negeerde het team de door de ploegen zelf gemaakte regels die onder meer inhouden dat renners met een verminderde gezondheid aan de kant worden gehouden.

Voor de internationale wielrenunie UCI was er sowieso geen aanleiding Boom niet te laten starten. ''Het was een klotestart'', vatte Boom het zaterdag samen.

''Het gaat nu prima, ik ben redelijk relaxed al is het soms stressen met andere klassementsploegen. Gisteren heb ik mezelf zelfs een beetje kunnen sparen met het oog op de ploegentijdrit.''

Zijn rol bij de ploeg van Nibali is anders dan hij gewend was bij zijn vorige ploeg Belkin. Daar was Boom toch meer een renner die voor zijn kans mocht gaan en vorig jaar zelfs een rit won. ''Ik heb er geen moeite mee, ik ben gehaald om Vincenzo aan het geel te helpen.''