Jos van Emden maakte vorige week indruk met een vijfde plek bij de openingstijdrit van de Tour de France in Utrecht. De specialist denkt dat Lotto-Jumbo de ploegentijdrit ook goed aankan.

"Ik verwacht dat we een goede tijdrit gaan rijden", aldus Van Emden tegen NU.nl. Drie renners van de Nederlandse formatie eindigde bij de race tegen de klok in eigen land in de top elf.

De tijdrit in Utrecht was vlak, maar de rit van zondag naar Plumelec gaat deels bergop en is met 28 kilometer ruim twee keer zo lang. Dat klimmen moet een deel van de ploeg goed liggen.

"De helft wel en de helft niet. Een paar renners zijn ook nog een beetje krakkemikkig. We gaan het wel zien, ik denk dat we het goed kunnen doen. Er valt een hoop te winnen."

De meeste ploegen willen dat minimaal drie van de negen renners zich kapot rijden en afhaken voor de slotklim. "Als dat de tactiek is en dat lijkt me onvermijdelijk, neem ik aan dat ik daarbij hoor."

Motor

Wilco Kelderman werd door kopman Robert Gesink de 'motor' voor de ploegentijdrit genoemd, maar de klimmer kampt na een paar valpartijen met rugklachten. Van Emden neemt die rol graag over als dat nodig is: "Ik ben sowieso de motor."

Zijn vijfde plek in Utrecht betekent volgens Van Emden echter niets voor de ploegentijdrit. "Dat wekt helemaal geen verwachtingen, want er zijn genoeg jongens die heel hard kunnen tijdrijden en niet goed zijn in de ploegentijdrit. Het is een compleet ander onderdeel."

"Toevallig kan ik het zelf allebei wel goed, maar dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk gaat. Normaal probeer je een tijdrit zo vlak mogelijk te rijden, nu zitten er allemaal pieken in en moet je rekening houden met anderen. Het is eigenlijk alsof je in een kopgroep rijdt."

Gevraagd naar de topfavoriet voor de ploegentijdrit is Van Emden net als veel andere renners duidelijk. "BMC, ik denk wel dat die gaan winnen."