Vincenzo Nibali stelde zaterdag als enige favoriet in de Tour de France teleur in de achtste etappe naar de Mûr-de-Bretagne.

De Italiaanse kopman van Astana verloor tien seconden op zijn concurrent en staat nu bijna twee minuten achter op leider Chris Froome.

"Ik had gewoon een slechte dag, voelde me niet goed. Dit was ook geen aankomst die mij goed ligt, ik kon niet reageren op tempoversnellingen", was de korte reactie van Nibali na afloop.

Nibali verloor eerder al tijd in de etappe naar Neeltje Jans, toen hij net als bijvoorbeeld Robert Gesink, Bauke Mollema en Nairo Quintana in de tweede waaier terecht kwam.

Ploegleider Giuseppe Martinelli hoopt dat het hierbij blijft. ''Anders kan het nog wel eens een vervelende Tour worden. De ploegentijdrit moet perfect lopen. Als we het team zijn dat we denken te zijn, gaan we het goed doen.''

Astana werd met onder anderen Lars Boom en Lieuwe Westra in de gelederen bij de ploegentijdrit in het Criterium du Dauphiné vorige maand nog tweede.

Van Garderen

Tejay van Garderen won de race tegen de klok met wereldkampioen BMC in de Franse voorbereidingskoers op de Tour. De Amerikaan staat derde in het klassement op slechts dertien seconden van Froome.

"Er is altijd een kans om de gele trui te pakken, maar ik wil er nog niet te veel aan denken. We hebben veel vertrouwen en gaan er gewoon voor om zo hard mogelijk te rijden."