Michael Boogerd denkt dat Robert Gesink bij gelijke omstandigheden in de Tour de France de beste Nederlander wordt ten koste van Bauke Mollema.

"Voor mij is Gesink nog steeds de beste Nederlandse klassementsrenner, maar dan moet wel alles op zijn plek vallen", aldus de oud-renner, tussen 1996 en 2007 elf keer de beste Nederlander in de Tour, tegen NU.nl.

De 29-jarige kopman van Lotto-Jumbo maakt een sterke indruk in de eerste week. "Hij maakt grapjes, dat is typerend voor een renner die in vorm is. Dat herken ik van mezelf, je praat wat makkelijker en bent meer ad rem als het goed gaat."

Dat wil niet zeggen dat Mollema, sinds zijn transfer naar Trek geen teamgenoot meer van Gesink, niet in topvorm is. De nummer zes van de Tour van 2013 staat elfde in het klassement, twee plekken hoger dan Gesink die zeven seconden toegeeft.

"Mollema heeft misschien wat gemazzeld dat hij in de waaieretappe naar Zeeland terug kon komen bij de tweede groep. Maar hij reed op de openingsdag een heel sterke tijdrit, was één van de besten in het tweede deel. Dat is voor mij een belangrijke indicatie van zijn vorm."

"Mollema rijdt deze Tour eigenlijk als altijd. Ik heb hem nog niet heel veel gezien. Hij is minder aanwezig dan Gesink, maar als het echt moest, zat hij van voren."

Aderlating

Boogerd denkt dat het uitvallen van teamgenoot Cancellara wel vervelend is voor de 28-jarige Mollema. "Dat is altijd een aderlating. Hij is echt een koerskapitein die veel respect geniet bij andere renners. Het is toch net wat makkelijker om in het wiel van Cancellara door het peloton te rijden dan met Bob Jungels."

Gesink heeft de pech dat helpers Kelderman en Laurens ten Dam al hard zijn gevallen, al kan dat volgens Boogerd ook een positief effect hebben. "Ik denk dat het een voordeel is voor Gesink dat hij nu de enige kopman is. Voor de Tour was dat niet zo, nu staat hij duidelijk op één."

In een ideaal scenario halen Mollema en Gesink beiden hun doelstelling in Parijs. Boogerd ziet dat wel gebeuren. "Ik denk dat het niet een groot probleem moet zijn voor Gesink en Mollema om allebei top tien te eindigen in het eindklassement."

Lees de uitgebreide vergelijking tussen Mollema en Gesink in NUweekend