Luca Paolini trekt het boetekleed aan en verontschuldigt zich tegenover zijn collegarenners en iedereen binnen de wielersport voor zijn positieve test op cocaïne.

De Italiaan werd vrijdag geschorst nadat de internationale wielerunie UCI en zijn werkgever Katoesja bekendmaakten dat de 38-jarige renner positief had getest na de kasseienetappe in de Tour de France.

"Ik neem mijn volledige verantwoordelijkheid en zal proberen duidelijkheid te scheppen", reageert Paolini op Twitter. "Ik bied mijn excuses aan aan al mijn collega's en ook zeker de Tour en de ASO."

Hoewel de winnaar van Gent-Wevelgem cocaïnegebruik niet expliciet toegeeft, voelt hij zich schuldig tegenover zijn 'fantastische' teamgenoten bij Katoesja, die hij niet hoopt te hebben benadeeld. "Ik hoop dat mijn afwezigheid geen negatieve invloed zal hebben op het eindresultaat."

Openheid

Paolini wilde vrijdagavond niet direct reageren op het nieuws, dat hard aankwam bij hem en zijn ploeg. "Ik had even wat tijd nodig om de klap op te vangen. Ik wilde me even gedeisd houden en het zelf oplossen."

"Ik ben niet het type dat begint te schreeuwen bij een schandaal en vergeefs mazen in de wet probeert te vinden", aldus de Italiaan, die bereid is mee te werken met de instanties om aan het licht te brengen hoe dit heeft kunnen gebeuren.