NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag de beurt aan Maarten Tjallingii van Lotto-Jumbo.

Vrijdag werd wederom een kopgroep ingerekend, zoals eigenlijk elke vlakke etappe. Waar doen die renners het eigenlijk voor, als ze toch al bijna zeker weten dat ze het niet gaan redden?
"Voor de Franse renners is zo'n ontsnapping de uitgesproken mogelijkheid om je te laten zien. Als je in een ploeg zit zonder uitgesproken kopman, dan is dit misschien wel de enige kans om je gram te halen. De hele wereld kijkt naar de Tour. Als je zo'n Teklehaimanot ziet in de bolletjestrui, dat is fantastisch voor zo'n jongen. In Eritrea zitten ze misschien wel met z'n allen in een buurthuis om naar hem te kijken. En je weet nooit of het lukt. Als er zoiets als een valpartij in het peloton is, dan kan je niet zomaar teruggehaald worden, hoe klein die kans ook is."

Vandaag een relatief vlakke etappe met de Muur van Bretagne als lastig einde? Naar wie moeten we kijken voor de etappezege?
"Peter Sagan zou het kunnen, maar dan moet hij zich wel volledig uit elkaar trekken. Chris Froome kan zoiets natuurlijk ook. Het is best een lastige aankomst. Misschien wordt het wel weer Joaquim Rodriguez. Greg Van Avermaet van BMC vind ik ook een kanshebber. Het wordt vandaag in ieder geval onvoorspelbaar met zo'n pittige aankomst. De rit ernaartoe is ook al best lastig, met open stukken en dichte, bosrijke gebieden. In de aanloop naar de muur is het ook flink positie kiezen."

De finish is er eentje van de derde categorie. Kunnen hier verschillen in het klassement gemaakt worden?
"Ja, die zijn er vrijwel elke keer op deze aankomst gemaakt. Je ziet dat Froome deze Tour beetje bij beetje iedereen oppeuzelt en op iedereen een paar seconden pakt. Dat doet hij heel slim. Hij heeft nu al bijna veertig seconden op Contador en dan hebben we nog geen berg gehad. Contador gaat in ieder geval de aanval kiezen. Ik hoop dat hij het vandaag al doet, dat zou mooi zijn voor klassement."

Wat verwacht je vandaag van de Nederlanders en je teamgenoten bij Lotto-Jumbo?
"Ik hoop dat Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman iets moois kunnen doen. Wilco had de vorm die nodig is om een goede Tour te kunnen rijden. Het team heeft het zo goed gedaan in Utrecht, dat is een teken van vorm. Bauke Mollema gaat vandaag van voren zitten en zal proberen weg te glippen. Ik hoop stiekem dat Robert dat ook doet, maar ik verwacht dat hij probeert de schade beperkt te houden. Twee jaar terug sprintte hij in Quebec Sagan er zo uit, dus ik hoop dat hij dat in zijn achterhoofd heeft. Dat hij gaat aanvallen is meer hoop dan verwachting, maar hopen mag altijd."

Waarschijnlijk is in Parijs pas weer de eerstvolgende massasprint. Hebben de sprinters deze Tour te weinig kansen of is deze verdeling beter voor de Tour?
"Ik houd wel van een beetje balans en diversiteit in de koers. Wat mij betreft mag er wel wat meer gevarieerd worden in het soort etappes. Deze week valt het me ook alles mee. Neeltje Jans was ook niet een echte massasprint, al was die kans vooraf vrij groot. Een verrassende rit mag ook wel eens in de Tour. Als je de komende twee weken lang kijkt naar een aankomst bergop, zie je ook steeds dezelfde mannen. Het mooie van de Tour vond ik dat je altijd andere renners zag winnen."